Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Aποκλειστική συνέντευξη στον υποψήφιο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων, Γιάννη Στέφο


 * Συνέντευξη στη Νεφέλη Μπέτα


Η αποχώρηση από το κόμμα των συντρόφων, η δημιουργία μιας άλλης αριστεράς, το κλίμα για τον Αλέξη Τσίπρα στην Ήπειρο και η σκληρή διαπραγμάτευση

* Μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε και κατόπιν προσχώρησε σε άλλο κόμμα. Ποια η προσωπική σας γνώμη γι’ αυτό;
Οι σύντροφοί μου προσχώρησαν στη ΛΑΕ είχαν εκπεφρασμένη άποψη για την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη σ' όλο το προηγούμενο διάστημα και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Γνώριζαν, όμως, ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαπραγμάτευση και παραμονή στο ευρώ. Επομένως, παρόλο που είναι δικαίωμά τους η διαφωνία, ο χρόνος και ο τρόπος της αποχώρησής τους είναι που προκαλεί προβληματισμούς. Η μετέπειτα τοποθέτησή τους , κατά την προεκλογική περίοδο, απέναντι στην πολιτική αλλά και τα πρόσωπα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ότι η επιδίωξή τους είναι να πετύχουν και αυτοί την «αριστερή παρένθεση», διατηρώντας την ιδεολογική τους «καθαρότητα», αφήνοντας όμως την κοινωνία στο έρεβος του νεοφιλελευθερισμού και των συμφερόντων.
* Ως Βουλευτής Ιωαννίνων, τι εισπράττετε; Οι συμπολίτες σας είναι θετικοί στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα;
Σ' αυτόν τον σύντομο προεκλογικό αγώνα έφτασα όσο πιο πολύ μπορούσα κοντά στους συμπολίτες μου. Εκείνο που πραγματικά εισέπραττα στην αρχή της περιόδου 'ήταν πίκρα και μελαγχολία, γιατί τα όνειρα για έξοδο από τα μνημόνια δεν πραγματοποιήθηκαν, προς το παρόν. Ωστόσο, η πίκρα και η απογοήτευση γρήγορα έγιναν γνώση, ρεαλισμός και πάνω εκεί χτίστηκε το όραμα και ξανά η ελπίδα ότι η Αριστερά έχει στόχους, παλεύει και στο τέλος θα πετύχει.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε κάποιες από τις υποσχέσεις του, όπως την κατάργηση των μνημονίων, που αυτό είναι που του χρεώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Πράγματι, δεν υπήρχε άλλη λύση;
Εκείνες οι μέρες της συμφωνίας και της επικύρωσής της από τη βουλή, ήταν για όλους μας δύσκολες. Όμως εμείς που ξέραμε τη δυσκολία του εγχειρήματος, που ξέραμε το πόσο σκληρά διαπραγματευτήκαμε έξι μήνες σε μια Ευρώπη συντηρητική, νεοφιλελεύθερης πολιτικής και είδαμε τον Αλέξη τον Τσίπρα να μάχεται πραγματικά σαν λιοντάρι, όπως λέει και ο φίλος μας ο Ιγκλέσιας των Ποντέμος, σταθήκαμε όρθιοι και δίνουμε την υπόσχεση ότι η αριστερή κυβέρνηση θα δώσει μάχες και μέσα απ΄ αυτή τη συμφωνία να προστατέψει όσους επλήγησαν από τις βάρβαρες, πράγματι, μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων 5 χρόνων. Πέρα απ' αυτό ξέρουμε πλέον ότι τούτη η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά αφήνει προοπτικές για έξοδο από την κρίση, κυρίως με την αναδιάρθρωση το χρέους, που μην ξεχνάμε μόνο εμείς το κάναμε κυρίαρχο ζήτημα στην Ευρώπη, τόσο που όλοι σήμερα να παραδέχονται ότι δεν είναι βιώσιμο.
* Θα ήθελα να σχολιάσετε την αναφορά του Προέδρου της Ν.Δ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με το «μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Μεϊμαράκης συνεχίζει να χρησιμοποιεί πολιτικό λόγο βγαλμένο από τις χειρότερες στιγμές της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Στη Ν.Δ δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένα κόμμα πλουραλιστικό, μπόρεσε και εξέφρασε τόσο έκδηλα τους πόθους και την ελπίδα της δοκιμασμένης επί 40 χρόνια κοινωνίας μας. Νομίζει τώρα και αυτός και όλο το παλιό κατεστημένο ότι είναι η «ώρα να επανακαταλάβουν τα ανάκτορα» για να συνεχίσουν τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την υπηρέτηση των λίγων.
* Το κλίμα που εισπράττετε στην Ήπειρο είναι θετικό; Πώς οι συμπατριώτες σας, οι Ηπειρώτες υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα; Τι έχετε υποσχεθεί στους συμπατριώτες σας ότι θα πράξετε για τη βελτίωση της ζωής τους και θα υλοποιήσετε μόλις επανεκλεγείτε; Ποιες πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον τρόπο να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και να πείθει. Η προεκλογική συγκέντρωση στα Γιάννενα είχε αυτή τη φορά διευρυμένο ακροατήριο, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν μια ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση. Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη γνωστό και δίνει τη βεβαιότητα της συνέχισης του αγώνα προς χάριν των πολλών, που δοκίμασαν τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της ΝΔ -ΠΑΣΟΚ. Και αυτές οι προτεραιότητες που δόθηκαν μας χρειάζονται όλες και όλους στον αγώνα, Εξάλλου η ηττοπάθεια, η απόδραση από τα δύσκολα δεν ταιριάζουν στην Αριστερά , δεν ταιριάζουν στον ελληνικό λαό.

*Ευχαριστούμε τον Κύριο, Γιάννη Στέφο, υποψήφιο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων και του ευχόμαστε καλή επανεκλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου