Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΡΕΑ


Υπακούοντας στις θερμές παρακλήσεις των υπέργηρων πεθερικών μου να επισκεφθούν το κατεχόμενο χωριό τους, τον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας αλλά και το σκλαβωμένο και υπό κατάρρευση μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα, αποφάσισα να διασχίσω την κατεχόμενη πατρίδα μου , τη γη των παππούδων και των πατέρων μου.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησα τον ταξιδιωτικό γολγοθά μου που όπως είχα προβλέψει δεν με
οδήγησε στην ανάσταση.
Οι διαδικασίες επώδυνες: Να δείχνεις την ταυτότητα σου στον κατακτητή για να μεταβείς στα μέρη που γεννήθηκες, μεγάλωσες και δεν πρόλαβες καλά-καλά να αντρώσεις τα όνειρα σου. Το ταξίδι βαρύ, βουβό, χωρία ανάσα. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική, σαν να σε πνίγει ένα αόρατο νέφος.
Μετά το πρώτο σοκ της επαφής με ένα ημικαταστρεμμένο και μισοερειπωμένο χωριό, τον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας και το μισογκρεμισμένο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, η πορεία προς το μοναστήρι ενός Αποστόλου , που είναι από τις μεγαλύτερες ίσως φυσιογνωμίες της Χριστιανοσύνης, του Αποστόλου Αντρέα.
Το σοκ και το ψυχολογικό τράνταγμα εδώ ήταν απερίγραπτο.
Στο δεύτερο « καγκέλι», έτσι ονομάζαμε τότε την είσοδο μας στα « χωρικά όρια» του μοναστηριού, υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα που έγραφε στα αγγλικά WILD DONKEYSPARK
Έτσι επέλεξαν να εξευτελίσουν οι κατακτητές ένα από τα πιο ιερά μέρη της Χριστιανοσύνης στην Κύπρο . Να κουβαλήσουν τα γαϊδούρια και να δημιουργήσουν δήθεν πάρκο αγρίων γαϊδουριών στην επικράτεια της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα!
Η πορεία του αυτοκινήτου μας διακοπτόταν από τα τετράποδα που περπατούσαν αμέριμνα ή σταματούσαν μέσα στο δρόμο προς το μοναστήρι και ολοένα πολλαπλασιάζονταν.
Φτάσαμε στο χώρο του ιερού Μοναστηριού μας .
Στον περίβολο της εκκλησίας , παράγκες και πρόχειρα παραπήγματα στέγαζαν Τούρκους πλανοδιοπώλες που πουλούσαν μαχαίρια, μαγείρισσες κεντήματα και σουβενίρ της κακιάς ώρας. Στα σχοινιά απλωμένα σεντόνια και παλιόρουχα, όπως ακριβώς στους γύφτικους καταυλισμούς.
Δεκάδες γαϊδούρια πηγαινοέρχονταν στον περίβολο της εκκλησίας και όλου του μοναστηριού , περικύκλωναν τους επισκέπτες και άφηναν τα περιττώματα τους στους δρόμους.
Οι κατακτητές επέλεξαν ενσυνείδητα και σκόπιμα να απαξιώσουν την ιστορία , τη φήμη και την αγιότητα μιας από τις πιο διακεκριμένες μορφές της χριστιανικής πίστης.
Και διερωτήθηκα: Αυτές οι αντιπροσωπίες των επαναπροσεγγιστών που συχνά-πυκνά επισκέπτονται τα κατεχόμενα, οι επιτροπές και τα Επιτροπάτα που μετέβησαν ουκ ολίγες φορές στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα για να συζητήσουν και να επεξεργαστούν τρόπους Αναστήλωσης και συντήρησης της μονής, π.χ. Τάκης Χατζηδημητρίου και συνεργάτες, και τόσοι άλλοι προσκυνητές δεν είχαν την παραμικρή ευαισθησία να επισημάνουν το γεγονός και να απαιτήσουν την απομάκρυνση τουλάχιστον των γαϊδάρων που κοπρίζουν καθημερινά στον ιερό χώρο της μονής και ευτελίζουν τα θεία, τα ιερά και τα όσια μας;
Συνηθίσαμε φαίνεται την κατοχή. Όμως το πιο σκληρό είναι ότι ανεχόμαστε να μας εξευτελίζουν.
Υ.Γ. Σε πρόσφατη συνάντηση μου με τον μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Χρυσόστομο, του ανέφερα το περιστατικό με τον Απόστολο Ανδρέα , του παρέδωσα σχετικές φωτογραφίες και τον παρακάλεσα να επιληφθεί του θέματος. Τον υπενθύμισα επίσης ότι ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό της Αμμοχώστου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Επιταφίου στην οποία μετείχε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης, διακήρυξε υποκριτικά και επιδεικτικά ενώπιον των Διεθνών Μ.Μ.Ε ότι σέβεται και υπερασπίζεται τα σύμβολα, τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων .
Δε γνωρίζω μέχρι στιγμής αν ο Πανιερότατος έχει προβεί σε οποιαδήποτε διαβήματα και αν είχαν κάποια αποτελέσματα.
Θα κοινοποιήσω το θέμα και στον Αρχιεπίσκοπο και όσοι τυχόν επισκεφθείτε τον Απόστολο Ανδρέα ενημερώνετε τους αρμόδιους για τις εξελίξεις .
Στις φωτογραφίες που επισυνάπτω , ομάδα τουριστών ταϊζει τα γαϊδούρια στην είσοδο της Μονής.
Πίσω διακρίνονται τα Ελληνοκυπριακά λεωφορεία Ελληνοκυπριακών εταιρειών με Ελληνοκύπριους οδηγούς , υπό τη βαριά σκιά των τουρκικών σημαίων , που μετέφεραν τους τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.
Και το εύλογο ερώτημα- Όταν εσύ ο ίδιος δε σέβεσαι τον εαυτό σου , πώς θα θελήσεις να σε σεβαστεί ο κατακτητής σου;

Αντρέας Μορφίτης
Εκτοπισμένος της Αμμοχώστου
01/09/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου