Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας * Γράφει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος



Οι τελευταίες ημέρες της Πομπηίας

*Γράφει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
*Υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

18.9.2015
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρούμε μία επιχείρηση πόλωσης του προεκλογικού κλίματος από όλο το φάσμα της Αντιπολίτευσης. Όσο αναμενόμενη και αν φαίνεται αυτή η τακτική, επειδή η ώρα της κάλπης πλησιάζει, όλοι πλέον γνωρίζουν τις πολιτικές θέσεις του κάθε κόμματος. Η όποια επιχείρηση προπαγάνδας δεν μπορεί να αλλάξει την τελική κρίση του ελληνικού λαού.
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, η ΝΔ κυρίως αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία της 12ης Ιουλίου, την «ακατανόητη» επιλογή του για προσφυγή στις κάλπες και την «μετάλλαξή» του. Οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύονται από όλα τα κόμματα συντονισμένα με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στους ψηφοφόρους, ώστε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης να εφαρμοστεί απόλυτα. Τα δήθεν επικοινωνιακά κόλπα «είσαστε όλοι το ίδιο» από τη μία και «γίνατε μνημονιακοί» από την άλλη έχουν ως κύριο στόχο να ακυρώσουν ό, τι καλό έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη.
Εμείς, αν και εγκλωβισμένοι μέσα στο άγχος της πληρωμής των μισθών και των συντάξεων εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, υλοποιήσαμε ένα μέρος από τις δεσμεύσεις μας.
Ενδεικτικά αναφέρω:
·         τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
·         τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η οποία έδωσε ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, 
·         την αποποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000 ευρώ, σταματώντας το αισχρό ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση εναντίον οφειλετών που είχαν αντικειμενική αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους
·         την δυνατότητα συνταξιοδότησης με μεταβατικό στάδιο ως το τέλος του 2016 σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη έως και 50.000 ευρώ, σε αντίθεση με την προηγούμενο καθεστώς όπου οι οφειλές σου δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.
·         την διαγραφή για πρώτη φορά των οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες έως 20.000 ευρώ, με συγκεκριμένα κριτήρια,
·         την πλήρη απαλλαγή χρεών για τα φυσικά πρόσωπα που εντίμως πτώχευσαν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξεκινήσουν πάλι επιχείρηση,
·         την απαγόρευση αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ,
·         την κατάργηση του αντιδημοκρατικού νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών,
·         την ένταξη 93.693 ανέργων σε επιδοτούμενα προγράμματα μέσα στους πρώτους 6 μήνες,
·         τον φραγμό που βάλαμε στην κατασπατάληση πόρων στα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης με αποτέλεσμα με τον επανασχεδιασμό μας να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων που συμμετέχουν και τα ποσά που εισπράττουν οι άνεργοι από 25-40% στο 60-75% των συνολικών πόρων,
·         ανοίξαμε την ΕΡΤ,
·         δώσαμε σε διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες,
·         επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους,
·         έγινε εξέταση εκατοντάδων κρίσιμων υποθέσεων οικονομικής διαφθοράς, που αφορούν μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.
·         προχωρήσαμε την έρευνα στην λίστα Λαγκάρντ και τις υπόλοιπες λίστες μαύρου χρήματος,
·         ερευνήσαμε καταγγελθέντα σκάνδαλα στο ΙΚΑ,
·         την υπόθεση ΤΑΙΠΕΔ «Εθνική Παγγαία-Eurobank Properties».
·         Επίσης καταθέσαμε σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.
Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, στο μέτρο που την άφησαν να κυβερνήσει, έκανε κάποια σημαντικά πράγματα. Κάθε ψέμα περί του αντιθέτου καταρρέει όσο περνούν οι μέρες.
Η εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις 25 του Γενάρη, όσο και με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου υπέρ του ΟΧΙ, ήταν να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση μέσα στο ευρώ. Η Συμφωνία της 12ης Ιουλίου ήταν αναγκαία για να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται εντός Ευρωζώνης. Η Συμφωνία που φέραμε σίγουρα είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός μα ενέχει και θετικά σημεία, τα οποία εάν τα αξιοποιήσουμε σε βάθος τριετίας η χώρα θα δημιουργήσει σιγά-σιγά τις προϋποθέσεις για να αλλάξει σελίδα.
Η επιχειρηματολογία περί δήθεν μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι χωρίς καμία βάση. Δεν απωλέσαμε τα πιστεύω, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Οι επιλογές μας είχαν γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Άλλωστε σε μία διαπραγμάτευση, όταν  οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν είναι ώριμοι για αλλαγές και έχεις να κάνεις με μια ευρωπαϊκή ελίτ εχθρική στην μοναδική αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, και μάλιστα υπό την απειλή ενός Grexit, δεν μπορείς να είσαι αμετακίνητος από τις αρχικές σου προτάσεις γιατί αυτή δεν είναι εθνικά υπεύθυνη θέση. Η εμπειρία μας αυτό το διάστημα είναι παρακαταθήκη για μελλοντικούς αγώνες, ιδίως τώρα που όλη η Ευρώπη βιώνει μία ρευστή κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι κόμμα ευθύνης και όχι καταγγελίας και ως τέτοιο θα συνεχίζει να πορεύεται πάντα σταθερό σ’ ότι τον προσδιορίζει. Άλλωστε, έχει ήδη αποδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και το ηθικό του προβάδισμα και θα συνεχίσει να παλεύει για να φέρει ισοδύναμα μέτρα προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως αντιδρά το σύστημα, όταν επιχειρεί να ανακτήσει την εξουσία και να επαναφέρει την προϋπάρχουσα κατάσταση. Όμως, ο λαός έχει και μνήμη και κρίση. Γνωρίζει επ’ ακριβώς τι έγινε αυτούς τους επτά μήνες. Γνωρίζει ποιος διαπραγματεύθηκε για πρώτη φορά με όραμα. Και έχει πια την κρίση για να αποφασίσει, εάν θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει το έργο του με μία καθαρή εντολή, φέρνοντας τις απαραίτητες τομές που χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά, ή εάν θα επανέλθει σε πρότερες καταστάσεις, εκείνες που δημιούργησαν ένα πλαίσιο εγκλωβισμού της οικονομίας και της κοινωνίας προς όφελος του παλιού κατεστημένου.
Σε ποιους θα εμπιστευτούμε την ανάπτυξη του τόπου; Σε αυτούς που ταύτισαν την ανάπτυξη με τις απολύσεις, την μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, την λιτότητα στην πιο ακραία της μορφή;
Σε ποιους θα εμπιστευτούμε την μάχη κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου; Σε αυτούς που έχουν δεσμούς αίματος με την διαπλοκή; Σε αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια στην ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σε αυτούς που καταψήφισαν τις προτάσεις σύστασης εξεταστικών επιτροπών για το Μνημόνιο και τα υποβρύχια, σε αυτούς που έκλεισαν σε μια νύχτα την ΕΡΤ;
Στις 20 Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά καθαρή λαϊκή εντολή για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκατασταθεί το αίσθημα ηρεμίας στην κοινωνία και να προωθηθούν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και την λειτουργία του κράτους.
Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να αποφασίσει εάν θα επιλέξει εκείνους που θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολλών ή εκείνους που θα υπεραμυνθούν των δικαιωμάτων των λίγων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου