Στην Ουγγαρία ο Μ. Ρούμπιο μετά τη διάσκεψη του Μονάχου - Συνάντηση με Β. Ορμπάν * Επίθεση στο Σίδνεϊ: Πρώτη εμφάνιση του κατηγορουμένου Ναβίντ Ακράμ ενώπιον της δικαιοσύνης της Αυστραλίας * Την κατάσχεση 6,6 τόνων κοκαΐνης στην Ειρηνικό, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ * Η Ιαπωνία επέδωσε «αυστηρή διαμαρτυρία» στην Κίνα * Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 16 ετών * Δολοφονία Ναβάλνι: Το Κρεμλίνο απορρίπτει το πόρισμα της έρευνας πέντε ευρωπαϊκών χωρών * Ισπανία: Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε πρόγραμμα 120 δισ. ευρώ για τόνωση των επενδύσεων * Γροιλανδία: Η δυτική της ακτή βίωσε τον θερμότερο Ιανουάριο που έχει καταγράψει ποτέ * Η ΕΕ θα συμμετάσχει στo συμβουλίου ειρήνης του Τραμπ για τη Γάζα ως παρατηρητής * Ο Τραμπ επιθυμεί την «επιτυχία» του ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν στις εκλογές, λέει ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο * Γαλλία: Οξεία πολιτική ένταση έχει προκαλέσει o θάνατος ενός φοιτητή 23 ετών έπειτα από βίαιες συγκρούσεις ομάδων ατόμων προσκείμενων στην άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά * Η Γερμανία λέει ότι οι συνομιλίες με την Γαλλία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο * Η Τεχεράνη πιστεύει ότι η αμερικανική θέση στο ζήτημα των πυρηνικών έχει γίνει «πιο ρεαλιστική» * Πυρηνικό πρόγραμμα - Ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα με τον διευθυντή του ΔΟΑΕ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025

Ρωσία: Οποιαδήποτε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ θα αντιμετωπιστεί με τη λήψη νομικών μέτρων εις βάρος του Βελγίου και της Euroclear

 


Το κοινοβούλιο της Ρωσίας, η Δούμα, ανακοίνωσε σήμερα ότι τυχόν κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαντηθεί με τη λήψη νομικών μέτρων εις βάρος του Βελγίου και του Euroclear, του βελγικού αποθετηρίου τίτλων όπου κρατούνται τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Με απόφασή της η Δούμα πρότεινε επίσης τη χρήση περιουσιακών στοιχείων μη πολιτών της Ρωσίας που κατάγονται από “ μη φιλικές χώρες” για την αντιστάθμιση τυχόν απωλειών που θα υποστεί η Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα σχέδιο βάσει του οποίου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν έως 185 δισεκ. ευρώ - το μεγαλύτερο μέρος από τα 210 δισεκ. ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή παγωμένα στην Ευρώπη-- για να προσφέρουν δάνεια στην Ουκρανία, όμως χωρίς να τα κατασχέσουν.

Η απόφαση της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, επισημαίνει ότι η προτεινόμενη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από χώρες μέλη της ΕΕ “ αποτελεί ουσιαστικά παράνομη κατάσχεση περιουσίας και κατά συνέπεια, εφόσον εφαρμοστεί, μπορεί να θεωρηθεί ξεκάθαρη κλοπή”.

Και προσθέτει: “ Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την προσήκουσα νομική απάντηση, ξεκινώντας με αξιώσεις αποζημίωσης -με ένα αίτημα για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ως μέτρο ασφαλείας- εις βάρος της Euroclear και του Βελγίου, όπου κρατείται το μεγαλύτερο μέρος των παράνομα παγωμένων κρατικών κεφαλαίων”.

“ Τα περιουσιακά στοιχεία μη κατοίκων (Ρωσίας) από μη φιλικά κράτη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή αποζημίωσης”, καταλήγει η απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου