Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Γερμανοί στην Πτολειμαϊδα «Νιώθουμε ντροπή, ζητούμε συγγνώμη»




Γερμανοί στην Πτολειμαϊδα
«Νιώθουμε ντροπή, ζητούμε συγγνώμη»

Του Γιάννη Κανελλάκη



        Στους Πύργους Πτολειμαϊδας, εκεί που στις 23 Απριλίου 1944, γερμανοί ναζί εκτέλεσαν 340 κατοίκους, βρίσκεται αυτές τις μέρες γερμανική αντιπροσωπεία από τον σύλλογο ελληνογερμανικής φιλίας, για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου που οι ίδιοι κατασκεύασαν πριν μερικές μέρες.
        Έφθασαν εκεί από την Βρέμη της Γερμανίας. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από έξι άτομα και σκοπός τους είναι, σύμφωνα με τον δάσκαλο της περιοχής Στάθη Ταξίδη, να «ζητήσουν συγγνώμη για τις γερμανικές θηριωδίες και εγκλήματα σε βάρος των κατοίκων των Πύργων αλλά και διπλανών χωριών».
        Στο μνημείο που κατασκεύασαν στο κέντρο του χωριού έγραψαν, μεταξύ άλλων, ότι «νιώθουμε μεγάλη ντροπή. Ζητάμε συγγνώμη από τους απογόνους των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής». Είπαν, μάλιστα και έγραψαν ότι «αναγνωρίζουμε την αντίσταση των Ελλήνων που έδειξαν στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη χώρα σας». Συμβολικά, φύτεψαν κι ένα δέντρο.
        Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 23 Απριλίου, ημέρα του ολοκαυτώματος στο χωρίο «70 χρόνια μετά τις γερμανικές θηριωδίες, εγκλήματα και βαρβαρότητες από ομάδες ναζί». Η γερμανική αντιπροσωπεία είπε ότι «από του χρόνου θα φέρνουν στη περιοχή αυτή γερμανόπουλα και θα τους μαθαίνουν την ιστορία της γερμανικής κατοχής και τις θηριωδίες σε βάρος Ελλήνων». Την μεθεπόμενη χρονιά «θα καλέσουν στη πατρίδα τους ελληνόπουλα να φιλοξενήσουν και να τα ξεναγήσουν».

        Ο δάσκαλος του χωριού, Στάθης Ταξίδης, απευθυνόμενος, όπως είπε, στην γερμανική αντιπροσωπεία είπε μεταξύ άλλων,«εμείς δεν λησμονούμε, ωστόσο συγχωρούμε τους απογόνους αυτών που έκαψαν το χωριό μας και σκότωσαν 340 συγχωριανούς μας. Η συγγνώμη σας είναι δείγμα γενναιότητας και συμβάλλει στην ειρήνη και συναδέλφωση των λαών για να μην γνωρίσει η ανθρωπότητα παρόμοια εγκλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου