Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Μήνυμα οργής σε λάθος αποδέκτη;

Γράφει  στο ΕΘΝΟΣ η Αντιγόνη Λυμπεράκη 
Η οργή του ψηφοφόρου κινεί τη δημοκρατία. Η οργισμένη ψήφος τιμωρεί και διορθώνει, καθιστώντας έτσι το πολίτευμα αποτελεσματικό. Στέλνει ισχυρό μήνυμα - αρκεί να διαλέξει τον σωστό αποδέκτη. Η τυφλή οργή, επί δικαίους και αδίκους, δεν επιτυγχάνει τίποτε άλλο από το να θίξει τον ίδιο τον πολίτη - προστατεύοντας συνήθως αυτούς που θα έπρεπε να τιμωρηθούν.

Για εποικοδομητική, αντί για τυφλή, οργή απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο αντίληψης και γνώσης και η συνειδητοποίηση ότι διαφορετικές εκλογές έχουν διαφορετικά διακυβεύματα.
Ομως, στις ευρωεκλογές καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια να απουσιάζει ακόμη και στοιχειώδης γνώση. Η έλλειψη ενημέρωσης στήνει παγίδα, ώστε ο πολίτης να στείλει την οργή του σε λάθος αποδέκτη. Και έτσι να βγάλει «λάδι» τους υπόλογους.
Και γίνομαι συγκεκριμένη:
Ο ψηφοφόρος πράγματι έχει λόγους να είναι οργισμένος με τον ευρωπαϊκό χειρισμό της ελληνικής κρίσης: η αντίδραση ήταν αργοπορημένη και αντί εξαρχής να προκριθούν εποικοδομητικές λύσεις, αναλώθηκε χρόνος σε τιμωρητικές διακηρύξεις. Κύριος υπόλογος ήταν η Κομισιόν, η οποία δεν όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις μεγάλες χώρες. Τα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό, έπαιξαν το παιχνίδι των μεγάλων, αντί να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να ψάξουν μια λύση. Μόνο το τρίτο κόμμα, των Δημοκρατών και Φιλελευθέρων, κράτησε εξαρχής ακριβοδίκαιη στάση.
Σε αυτές τις ευρωεκλογές -για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ- μπορεί η ψηφοφόρος να εκφράσει την οργή της απευθείας. Μπορεί, ψηφίζοντας το ένα ή το άλλο κόμμα, να εκφράσει την απαρέσκειά της για τους χειρισμούς και να σηματοδοτήσει ποιον επιθυμεί ως αντικαταστάτη του κ. Μπαρόζο.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η συζήτηση αγνοεί αυτή τη διάσταση τελείως. Η οργή δεν διοχετεύεται εκεί που πρέπει, στα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κόμματα αλλά διαχέεται τυφλά. Ο ψηφοφόρος σπρώχνεται είτε να εκφράσει την απαρέσκειά του για την Ευρώπη συνολικά, είτε καλείται να ψηφίσει με άσχετα -εθνικά- κριτήρια.
Ετσι όμως στέλνει το μήνυμά του σε λάθος αποδέκτη. Μετατρέπει τη δημιουργική οργή σε τυφλή δύναμη αυτοεξόντωσης.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι Kαθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο, αντιπρόεδρος της Δράσης και υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  
http://www.antigonelyberaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου