Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πόσο ευρωπαϊκός είναι ο γερμανικός μισθός;

Πριν από μερικές εβδομάδες, η πόλη του Ντόρτμουντ απέστειλε ένα ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να μάθει αν ο όρος προς προμηθευτές να τηρούν τον ελάχιστο εγγυημένο μισθό στη Γερμανία, είναι σύμφωνος με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απάντηση έσκασε σαν βόμβα στο δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης που η φτώχεια αγγίζει το 26% του πληθυσμού της: η καθιέρωση ενός τέτοιου όρου είναι αντικοινοτική καθώς, όπως γράφει η διεύθυνση του Χοακίν Αλμούνια, μπορεί να αποκλείει επιχειρηματίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - π.χ. τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με σαφώς χαμηλότερες αμοιβές- από τη δυνατότητά τους να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς άνω των 200.000 ευρώ .
Τα δύο τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθεια να πείσει τις εθνικές κυβερνήσεις, και ιδίως τη γερμανική, ότι το 44% των Ευρωπαίων θεωρεί πως η ταύτισή του με την Ευρώπη εξαρτάται από τη δυνατότητά της να θεσπίσει ένα ενιαίο πλαίσιο προστασίας από την ανεργία. Η Άνγκελα Μέρκελ, που αναμένεται μεθαύριο στην Αθήνα, μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της στο Βερολίνο, αντιστάθηκε σε μια τέτοια «προσέγγιση» λέγοντας ότι η «κοινωνική πολιτική είναι υπόθεση των κρατών-μελών». Δέν πέρασε όμως της Μέρκελ χάρη στον Ούγγρο σοσιαλδημοκράτη Λάζλο Άντορ που επέβαλε την αρχή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για το επίδομα ανεργίας.  Η απάντηση, όμως, της Επιτροπής στο ερώτημα της πόλης του Ντόρτμουντ δείχνει τώρα ότι οι ρυθμίσεις της συμμαχικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, με εμμονή των σοσιαλδημοκρατών, μπλοκάρονται από τις Βρυξέλλες στο όνομα της ελευθερίας προσφοράς υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τα στάνταρντς που τηρούν οι επιχειρήσεις οι οποίες συμβάλλονται με τους δήμους.
Photo: Jon Attaway/Flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου