Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Άρθρο του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή

Το αίμα δεν αντικαθιστάται, δεν παρασκευάζεται,
δεν αγοράζεται,μόνο χαρίζεται

 
 
Άρθρο του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή

Η αιμοδοσία ως πράξη θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Η προσφορά αίματος, πέρα από τη συμβολή της στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εθελοντικής αιμοδοσίας, αποτελεί βασικό πυλώνα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας καθώς η συνεχής ανάγκη σε αίμα μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την εθελοντική αιμοδοσία και τη συνεισφορά όλων.

Η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αριθμό των εθελοντών αιμοδοτών, με το ποσοστό να ανέρχεται στο   6,3% του πληθυσμού. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 2,51%, στη Γαλλία αγγίζει το 3,27% και στη Γερμανία το 3,76%. Σε απόλυτους αριθμούς και σε παγκύπρια βάση, οι αιμοδότες μας ανέρχονται στις 90 χιλιάδες ετησίως, με αξιοσημείωτη να είναι η συμμετοχή των μαθητών των λυκείων μας όπου ποσοστό πέραν του 60% του πληθυσμού της τρίτης λυκείου συμμετέχει στις αιμοδοσίες. Κάθε χρόνο μεταγγίζονται περισσότερες από 100 χιλιάδες μονάδες παράγωγα αίματος.
 
Η πρωτιά   αυτή μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Αποτελεί επικύρωση των υψηλών ιδανικών και αξιών που ως κοινωνία πρεσβεύουμε και υπηρετούμε, και στέλλει ηχηρό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ελπίδας. Και αυτό οφείλεται σε όλους τους αιμοδότες εθελοντές μας.

Η Πολιτεία πάντα έχει ανάγκη πολίτες που επιλέγουν να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις στην κοινωνία, αλλά με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα, συνέπεια και προθυμία αφιερώνουν χρόνο για να στηρίξουν τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας.

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλους Οργανισμούς ως ημέρα τιμής προς τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για τον αλτρουισμό που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο προσφέροντας αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής χωρίς καμία ανταμοιβή.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες και να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Με όχημα τον ενθουσιασμό και την αγάπη μας για τον άνθρωπο, ας συνεχίσουμε να χαρίζουμε ελπίδα, αισιοδοξία και ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου