Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η δύναμη της ανάγκης...

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την πολιτική ένταση και την κοινωνική πόλωση, ο «διπολισμός» δεν διευρύνεται. Το είδαμε καθαρά στις ευρωεκλογές. Η ένταση ανεβαίνει χωρίς ο «διπολισμός» να ενισχύεται συνολικά ή ένας από τους «δύο πόλους του» να δημιουργεί συνθήκες αυτοδυναμίας. Η διαπίστωση αυτή αποκτά εξέχουσα σημασία, καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το επόμενο οκτάμηνο δεν αποκλείεται...
Ουδείς βέβαια μπορεί επίσης γενικώς και αορίστως να αποκλείσει μια πιθανή αυτοδυναμία κάτω από ειδικές συνθήκες ή επαναλαμβανόμενες εκλογές κλπ. Πλην όμως, οι ενδείξεις δεν συγκλίνουν -παρά τις εύλογες σχετικές επιδιώξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μία δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η διχαστική και πολωτική διάκριση μνημονιακές-αντιμνημονιακές δυνάμεις (καλώς ή κακώς, αυτό συνέβη) αλλά και οι δύσκολες ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις και αντιφάσεις ακόμα και μέσα στο εσωτερικό των «χώρων» αυτών δυσκολεύουν με βάση τη σημερινή διάταξη των πολιτικών δυνάμεων τις «λογικές συνεργασίες» κυβερνητικών λύσεων. Βέβαια, πάντα η ζωή κυλάει κι όλα τα κακά σκορπάει... Οι υπερβάσεις σ' έναν πολύ σύνθετο κόσμο πάντα καιροφυλακτούν! Ιδίως εάν οδεύουμε (έστω και με μνημονιακό φορτίο) σε μια μεταμνημονιακή περίοδο, με τα δικά της, φυσικά, προβλήματα.
Η αναμόχλευση της «πολιτικής τράπουλας» είναι αναγκαία, για όλους τους «σοβαρούς παίκτες» που θέλουν να είναι παρόντες την επόμενη ημέρα. Αρα η δογματική «περιχαράκωση» της πολιτικής σκηνής, στα «χαρακώματα» της περιόδου που εξαντλείται, δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στον τόπο. Ούτε επίσης διάφορες «διαιρέσεις» της πολιτικής σκηνής με «φόντο το χθες».
Ορισμένες «φοβίες» πρέπει να ξεπεραστούν και να αναζητηθούν νέες συνθέσεις. Ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση αρχίζουν να υπάρχουν... Ο κ. Τσίπρας λ.χ. και η πέριξ αυτού ηγετική ομάδα δείχνουν μια ενδιαφέρουσα θέση επανατοποθέτησης, χωρίς βέβαια να έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο κ. Αβραμόπουλος από τη δική του σκοπιά «κάτι θέλει να πει»... Στη συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού ανιχνεύεται ισχυρά μια «νέα διάθεση» προσεγγίσεων. Η πολιτική ανάγκη είναι πάντα ο «δούρειος ίππος» για όλα τα «απόρθητα τείχη»...
panpan@pegasus.gr
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου