Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Οι «κανόνες του παιχνιδιού»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Παρακολουθώντας τα παιχνίδια του Μουντιάλ, είδαμε πολλά λάθη διαιτητών και σε πολλές περιπτώσεις κρίσιμα για το αποτέλεσμα του αγώνα. Ομως «οι κανόνες του παιχνιδιού» είναι «κανόνες», ο διαιτητής είναι «διαιτητής» και το «αποτέλεσμα δεδομένο». Κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι χάνουν.

Η τήρηση των κανόνων όμως ακόμα και με λάθη και ο σεβασμός του αποτελέσματος είναι ουσιώδες στοιχείο κάθε «παιχνιδιού», όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά ακόμα και του... κοινωνικού όταν υπάρχει ο «κανόνας της δημοκρατίας». Δεν μπορεί να ερμηνεύεται κατά περίπτωση. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Προφανώς, με τα προβλήματά της, τα αβαθή σημεία της, που πρέπει συντεταγμένα να διορθωθούν, τα λάθη και τα κενά της. Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε, μέχρι να το αντικαταστήσουμε, με κάτι... καλυτερότερο. Τούτων δοθέντων, ας σχολιάσουμε τρία περιστατικά της επικαιρότητας.
Στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι λέει «νεαροί αριστεροί», διαφωνώντας με τις απόψεις του καθηγητή Ν. Μαραντζίδη, επιχείρησαν να τον ξυλοκοπήσουν γιατί διαφωνούν με τις... απόψεις του! Αυτό βέβαια δεν είναι διαφωνία, αλλά τραμπουκισμός... Δεν έχει σχέση με την Αριστερά. Και είναι πράξη απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα.
Στο ΕΜΠ, μια ομάδα διοικητικών υπαλλήλων, διαφωνώντας με τους «κανόνες του παιχνιδιού» κατέλαβε και έκλεισε το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (ασχέτως του εάν έχουν δίκιο ή όχι), λες και το Πολυτεχνείο είναι ιδιοκτησία τους και δεν έχουν σ' αυτό δικαιώματα οι φοιτητές, οι αρχές του και η πολιτεία. Ομως έτσι δεν «παίζεται το παιχνίδι» της δημοκρατίας.
Τρίτο παράδειγμα της επικαιρότητας και πολύ πιο σημαντικό είναι η «μικρή ΔΕΗ». Οι διαφορές απόψεων είναι μεγάλες και σημαντικές. Τα μοντέλα οργάνωσης της αγοράς ενέργειας ακόμα και μέσα στην Ευρώπη είναι πολλά. Η λύση των διαφορών δεν μπορεί να είναι άλλη από την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων και των θεσμικών δυνατοτήτων που έχουν όλοι. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εργαζόμενοι. Εξαντλώντας, προφανώς, κάθε πλευρά τις δυνατότητες που έχει στο «πλαίσιο των κανόνων». Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Στις εθνικές, βέβαια, εκλογές γίνονται εν τέλει οι πολιτικές-κοινωνικές επανατοποθετήσεις. Αρα γενικώς ψυχραιμία...
panpan@pegasus.gr
Πηγή: ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου