Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Άρθρο από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου


Άρθρο από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου αναφορικά με το Δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης : «Ακόμα και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι τακτικές: Μην Φυλακίζεται τους Τοξικομανείς», 25.09.2014



Αναφορικά με το πρόσφατο δημοσίευμα με θέμα «Ακόμα και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι τακτικές» το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) επισημαίνει τα εξής:
Ως το ανώτατο συντονιστικό σώμα για τη θέσπιση της πολιτικής για τα θέματα των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο, το ΑΣΚ έχει την αρμοδιότητα για τροποποίηση και εκσυγχρονισμό σχετικών με το θέμα νομοθεσιών. Μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητας του αυτής, το ΑΣΚ διαχρονικά στηρίζει και προωθεί τη ψήφιση του «Περί περίθαλψης και μεταχείρισης τοξικομανών Νόμου 57(Ι) του 1992» που προνοεί για τη θεραπεία ουσιοεξαρτημένων ανηλίκων και ενηλίκων καταδικασθέντων.
Βασική αρχή του ΑΣΚ είναι ότι η πιο πάνω νομοθεσία μπορεί να επιτρέψει στην Πολιτεία να καθορίσει ανθρωποκεντρικές και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών, αφού η εφαρμογή της αποτελεί κίνητρο για ένταξη των χρηστών και ουσιοεξαρτημένων που αδικοπραγούν σε θεραπεία, βελτιώνοντας την θεραπευτική τους αντιμετώπιση και επακόλουθα τη ψυχική και σωματική τους υγεία, μειώνοντας παράλληλα τον κύκλο της εγκληματικότητας και προωθώντας την επανένταξη τους στην κοινωνία.
Στις μέρες μας, οι εθνικές νομοθεσίες έχουν συμπεριλάβει μέτρα τα οποία προβλέπουν την παραπομπή των χρηστών - παραβατών σε θεραπεία, ως εναλλακτικής λύσης αντί της φυλάκισης ή ως συμπλήρωμα της ποινής. Μέτρα αυτού του είδους συμπεριλαμβάνονται στη νομοθεσία των πλείστων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και - παρ’ όλες τις διαφορές μεταξύ τους- συμφωνούν στο ότι τα ουσιοεξαρτημένα άτομα που καταδικάζονται μπορούν να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης μέσω της ένταξής τους σε θεραπευτικά προγράμματα.
Με έγνοια την εφαρμογή της Νομοθεσίας, τοΑντιναρκωτικό Συμβούλιο προώθησε διαχρονικά, μέσω της σύστασηςadhoc επιτροπών, την αναθεώρηση της αλλά και συμμετείχε ανελλιπώς στην, υπό το Υπουργείο Υγείας, μετέπειτα διαδικασία. Το νέο προσχέδιο της Νομοθεσίας βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας και αποτελεί προϊόν συστηματικής και συλλογικής δουλειάς όλων των εμπλεκομένων.
Το ΑΣΚ, οραματιζόμενο μια κοινωνία, όπου η εξάρτηση δεν στιγματίζεται και δεν περιθωριοποιείται αλλά θεραπεύεται, και όπου η φροντίδα του ενός διασφαλίζει την ευημερία και την προστασία της υγείας του συνόλου, επισημαίνει εκ νέου την άμεση ανάγκη για προώθηση της νομοθεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου