Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Τα προβλήματα της «συνετής εξόδου»

Υστερα από πολύ καιρό ακούστηκε μια... συνετή φράση από την κυβέρνηση, διά χειλέων πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη δήλωση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας «για μια συνετή έξοδο προς την κανονικότητα». Φράση που εμπεριέχει μια «δήλωση μετανοίας» για την προηγούμενη συμπεριφορά της ...
κυβέρνησης και μια οριοθέτηση των προθέσεών της για το μέλλον.

Το περίγραμμα σε γενικές γραμμές έχει διατυπωθεί. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και των τραπεζικών stress tests. Προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης, με βάση ένα δεσμευτικό δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Ενεργοποίηση της «πιστωτικής γραμμής» μόνο όταν δεν... φταίει η Ελλάδα. Εποπτεία και έλεγχος ανά... εξάμηνο αντί για κάθε τρίμηνο. Και έναρξη συζήτησης για το χρέος. Βέβαια οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτού του «μεταβατικού σχεδίου» είναι προφανώς καθοριστικές σε πολλά πράγματα.
Το αν αυτό είναι «νέο Μνημόνιο» ή όχι θα το δούμε όταν ολοκληρωθεί. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να το... ακούει αυτό! Βέβαια το κριτήριο σε όλα αυτά θα είναι ο «βαθμός ελευθερίας» που θα έχει η κυβέρνηση ως προς την εφαρμογή του «νέου προγράμματος» και ως προς τη δυνατότητα αναθεώρησής του. Εν πάση περιπτώσει τώρα είναι η φάση διαπραγμάτευσης, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθούν πολλά. Αξίζει να σημειώσουμε τρία πράγματα.
Πρώτον, η μεγάλη πίεση χρόνου που έχει η κυβέρνηση, η οποία είναι εξ αντικειμένου πρόβλημα, λόγω μάλιστα της ευρωπαϊκής «δυστοκίας».
Δεύτερον, η επιμονή της τρόικας, σε μια «πιστή εφαρμογή» των συμπεφωνημένων, χωρίς να κάμπτεται εύκολα από το επιχείρημα του «πολιτικού κινδύνου» που επικαλείται η κυβέρνηση.
Τρίτον, η γενική οικονομική και πολιτική «αναταραχή» στην Ευρώπη.
Και τέταρτον, τα «ανακουφιστικά μέτρα» της κυβέρνησης, που είναι περιορισμένα και μικρής πολιτικής επιρροής στην παρούσα συγκυρία. Βέβαια και οι «προσδοκίες» θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Αλλά χρειάζεται να είναι συγκεκριμένες, καθαρές και αδιαμφισβήτητες. Με βάση όμως τις δυσκολίες και τις πιεστικές συγκυρίες δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα...
panpan@pegasus.gr
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου