Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Μήπως έχετε σπαστική κολίτιδα;



Μήπως έχετε σπαστική κολίτιδα;


Έχετε χρόνιο πόνο στην κοιλιά που συνοδεύεται από μετεωρισμό, δηλαδή το φούσκωμα για ώρες; Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά και η κατάσταση επιδεινώνεται; Τότε, πρέπει να σκεφτείτε σαφώς το ενδεχόμενο του να έχετε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή με άλλη ορολογία, σπαστική κολίτιδα
Τι είναι :
Είναι η πλέον κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος, που προκαλεί έντονο και χρόνιο κοιλιακό πόνο κατά περιόδους διαταράσσοντας έτσι τις συνήθειες του εντέρου προκαλώντας μετεωρισμό, πόνο και προσθέτει εκτός του πόνου αντιαισθητική όψη  στην περιοχή της κοιλιάς. Σημαντική στατιστική όσον αφορά στο θέμα της σπαστικής κολίτιδας είναι το πόσο μεγάλο ποσοστό πάσχει από αυτήν στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, μιλώντας για ποσοστά που ανέρχονται στο 15-20 %, με κυρίως ‘’θύματά’’ της νέους, αλλά και τις γυναίκες.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Δυστυχώς ως τώρα δεν γίνεται διάγνωση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου μεσω κάποιας εξέτασης, αλλά επιτυγχάνεται μέσω του αποκλεισμού. Προκειμένου να αποκλειστεί κάτι ακόμα χειρότερο, ο ιατρός καταφεύγει είτε σε υπέρηχο είτε καλλιέργεια κοπράνων φτάνοντας ακόμα και στην παραπομπή του ασθενούς για κολονοσκόπηση, αν οι πόνοι εξακολουθούν να υφίστανται.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
-Χρόνιο κοιλιακό άλγος. Ο κοιλιακός πόνος περιγράφεται ως ένα  έντονο σφίξιμο στην κοιλιά που περιοδικά υφίεται ή επιδεινώνεται. Η θέση και ο χαρακτήρας του πόνου ποικίλουν. Άγχος και κακή επιλογή τροφής επιδεινώνουν τον πόνο.
-Διαταραχή των εντερικών συνηθειών: . Οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διαμαρτύρονται σχετικά με  εντερικές ενοχλήσεις που μπορούν να αφορούν διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και εναλλαγή αυτών των δύο. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς, το 50% συγκεκριμένα αναφέρουν διάρροιες.
Συμπτώματα σχετικά με το σύνδρομο της σπαστικής κολίτιδας είναι: ναυτία, παραγωγή αερίων, μετεωρισμός, δυσπαρεύνια (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή) και δυσμηνόρροια (πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου).
Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;
Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί οριστικά  η σπαστική κολίτιδα. Τα δύο πράγματα που μπορεί να πράξει ο ασθενής είναι:
-         Προσοχή στη διατροφή:
Πολύ σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας η επιλογή των σωστών τροφών. Ενδεικτικά απόφυγε: Όσπρια, λαχανικά, δημητριακά, μπανάνες και ροδάκινα.
-Με φαρμακευτική αγωγή:
Ο άλλος τρόπος είναι η λήψη σπασμολυτικής αγωγής, όχι χρόνια που είναι αντένδειξη και απαγορευτική η λήψη τους, αλλά μόνο στις εξάρσεις της σπαστικής κολίτιδας.

Συμπερασματικά, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία μας, αλλά μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας και συνεπώς τη διάθεσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου