Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ειδήσεις αποκάλυψης και «Νέα» συγκάλυψης

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) τους τελευταίους έξι μήνες προχώρησε σε δύο μεγάλες αποκαλύψεις, με δημοσιοποίηση στοιχείων που αποδεικνύουν πως στην Ευρώπη, η οικονομική και πολιτική ελίτ, καταφέρνει να φοροαποφεύγει χρησιμοποιώντας νόμους που γίνονται γι’ αυτό το σκοπό, αλλά και τη λειτουργία των Τραπεζών.

Η πρώτη αποκάλυψη αφορούσε το LuxLeaks. Το κράτος του Λουξεμβούργου, με πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών τον νυν Πρόεδρο της Eυρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε διαμορφώσει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιούσαν μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να αποφύγουν να πληρώνουν φόρους.
Η δεύτερη αποκάλυψη, ήταν η συνέχεια της αποκάλυψης του HOT DOC για τη λίστα Λαγκάρντ. Η δημοσιοποίηση δηλαδή στοιχείων καταθετών της Τράπεζας HSBC, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το shadow banking της Τράπεζας, για να κινούν χρήματα τα οποία προέρχονται πιθανόν από άνομες ενέργειες ή δεν έχουν φορολογηθεί.
Και στις δύο περιπτώσεις η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, επέλεξε στην Ελλάδα την εφημερίδα «Τα Νέα» για την αποκάλυψη και δημοσιοποίηση στοιχείων των σκανδάλων αυτών. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, η εφημερίδα, δημοσιοποίησε επιλεκτικά και θεωρητικά στοιχεία για το διεθνές σκάνδαλο, φροντίζοντας να αφήσει έξω από τις αποκαλύψεις την ελληνική διάσταση. Για τον Όμιλο EFG για παράδειγμα, συμφερόντων του επιχειρηματία Λάτση, δεν δόθηκαν στοιχεία, ούτε κατονομάστηκε ο επιχειρηματίας. Το ίδιο έγινε και με άλλους επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν στο πάρτυ της φοροαποφυγής. Αντιθέτως η εφημερίδα έκανε πλήρεις και λεπτομερείς αναφορές στον επιχειρηματία Δασκαλόπουλο. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και άλλα ελληνικά Μέσα, τα οποία όλως τυχαίως παίρνουν διαφήμιση όπως και τα Νέα από τους ομίλους των επιχειρηματιών που δεν κατονόμασαν.
Η εφημερίδα δεν προχώρησε καν τότε στη στοιχειώδη έρευνα η οποία αποκάλυπτε πως η Κατερίνα Σαββαΐδου, Γενική Γραμματέας Εσόδων της Κυβέρνησης Σαμαρά, δηλαδή ο άνθρωπος ο οποίος είχε οριστεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ήταν στέλεχος της Price Water House, η οποία είχε εξασφαλίσει τη φοροδιαφυγή του Ομίλου Λάτση.
Η ίδια προκλητική τακτική συνεχίζεται με τα SwissLeaks . H εφημερίδα δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία 86 Ελλήνων οι οποίοι υπάρχουν στους λογαριασμούς της HSBC δηλώνοντας έδρα χώρα του εξωτερικού. Η εφημερίδα η οποία είχε εκφραστεί υποτιμητικά το 2012, όταν το HOT DOC αποκάλυψε τα πρώτα SwissLeaks της λίστας Λαγκάρντ και ο εκδότης του περιοδικού Κώστας Βαξεβάνης είχε συλληφθεί και δικαστεί δύο φορές, είχε κάθε νομικό και δημοσιογραφικό δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τα ονόματα αφού ήδη υπάρχουν δύο αθωωτικές αποφάσεις για τον Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος δημοσιοποίησε τέτοια στοιχεία στο παρελθόν από την ελληνική Δικαιοσύνη. Επέλεξε όμως τη σιωπή και τη συγκάλυψη. Η εφημερίδα είναι επικριτική για το σκάνδαλο γενικώς και αορίστως, αλλά δεν γνωρίζει ονόματα και διευθύνσεις που αφορούν την Ελλάδα και τη διαφθορά στη χώρα.
Είναι η δεύτερη φορά που η ICIJ , μάλλον κάνει ατυχή επιλογή εντύπου για τις αποκαλύψεις της. Την προηγούμενη φορά είχε επιλέξει την «Καθημερινή» για τη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων του WikiLeaks. Τα τηλεγραφήματα αυτά όχι μόνο δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά το ένα από αυτά, έθιγε τον ίδιο τον Διευθυντή της Καθημερινής ,Αλέξη Παπαχελά, καθώς περιέγραφε σχέσεις της εκπομπής του με Πρεσβείες και έγκριση του δημοσιογραφικού του έργου από αυτές.
Πηγή:koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου