Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Άρθρο του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή για τη 40η Πορεία Χριστοδούλας

Άρθρο του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
για τη 40η Πορεία Χριστοδούλας


Η σημερινή μέρα αποτελεί διαχρονικό σύμβολο για την κυπριακή κοινωνία. Είναι ένα σύμβολο αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή, μια λαμπρή νίκη της ζωής ενάντια στον καρκίνο.

Η Πορεία Χριστοδούλας είναι η κορυφαία εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης στην αντικαρκινική προσπάθεια και είναι η εθελοντική συμπαράσταση προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας και στις οικογένειές τους. Πέρα από τον στόχο της οικονομικής ενίσχυσης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα», αποτελεί θεσμό σταθερής εκστρατείας ενημέρωσης για να διαδώσουμε τον πολιτισμό της πρόληψης και να χτυπήσουμε τον φόβο και την προκατάληψη. Ενδεικτικό και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό είναι ότι περίπου το 40% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν με συστηματική στρατηγική πρόληψη, ενώ συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου λόγω της καλής θεραπευτικής αγωγής έχουν σήμερα καταστεί ως κοινές χρόνιες ασθένειες.

Γι’ αυτό και η ευθύνη μιας σύγχρονης Πολιτείας και η αποστολή των υπηρεσιών υγείας, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ασθένειας. Είναι συνάμα η ενεργητική προαγωγή της υγείας και της ζωής και η προσφορά ανακουφιστικής φροντίδας προς τους πάσχοντες, της οποίας η παροχή έχει κατοχυρωθεί από την ΕΕ κατά τρόπο που να περιλαμβάνεται σε όλα τα στρατηγικά σχέδια που αφορούν στα χρόνια νοσήματα.


Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί ευθύνη του κράτους. Η χώρα μας έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικά βήματα στον αγώνα κατά του καρκίνου. Στη βάση ευρωπαϊκών συστάσεων και αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αντιμετώπισης του Καρκίνου, βελτιώσαμε υφιστάμενα πληθυσμιακά προγράμματα πρόληψης και εισαγάγαμε καινούργια με στόχο να παρατείνουμε τη ζωή. Εκπαιδεύσαμε πυρήνες ανακουφιστικής φροντίδας, τη μαγιά για την οργάνωση των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, γιατί ο καρκίνος δεν επιφέρει μόνο σωματικές ταλαιπωρίες αλλά και ψυχοκοινωνικές τόσο για τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους. Θεσμοθετήσαμε και αρχίσαμε τη λειτουργία Μονάδας Μαστού. Αρχίσαμε εργασία για
  τη δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρο Μαστού. Εντάξαμε το Αρχείο Καρκίνου στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας διασυνδέοντάς το με το Αρχείο Θανάτου ούτως ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών μας και επομένως και την επιτυχία των προσφερόμενων μέτρων αντιμετώπισης.


Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου,
  βασισμένο σε τέσσερις πυλώνες: Πρόληψη, Θεραπεία, Ανακουφιστική Φροντίδα, Έρευνα στοχεύει στη δημιουργία υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας, που διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια του πάσχοντος, ενώ αποτελούν καινοτομία στην ολιστική προσέγγιση της ασθένειας, μέσα από μια διεπιστημονική θεώρηση. Η στρατηγική που η Κύπρος ανέπτυξε δίδει, ταυτόχρονα, έμφαση τόσο στην ψυχολογική υποστήριξη του ίδιου του ασθενούς και της οικογένειάς του όσο και στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για κοινωνική επανένταξη του ατόμου.

Στην πορεία αυτή σημαντικός αρωγός στην επιτυχία του έργου της πρόληψης, θεραπείας και φροντίδας είναι αναμφιβόλως η συστηματική αξιοποίηση του εθελοντικού τομέα, μέσω του οποίου ενεργοποιούνται δυνάμεις και δραστηριότητες που συμβάλλουν στη γενικότερη ευημερία της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα λειτουργεί και δραστηριοποιείται ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο οποίος επιτελεί αξιόλογο και πρωτοπόρο έργο στον ευρύ και πολυδιάστατο τομέα της ενημέρωσης και στην παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας προς τους συνανθρώπους μας που διαγνώστηκαν και υποφέρουν από καρκίνο. Με την «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία και το «Ευαγορείο» στη Λεμεσό, δύο σύγχρονα Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μέσα από μια πολυθεματική ομάδα επαγγελματιών υγείας και λειτουργών, οι οποίες περιλαμβάνουν, πέρα από ανακουφιστική φροντίδα, και ποικίλα προγράμματα επανένταξης. Τα πλεονεκτήματα αυτής της φροντίδας είναι εκπληκτικά καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν εκτός από ποιότητα ζωής και παράταση ζωής. Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει το έργο και την προσφορά της «Αροδαφνούσας»: Μια ολιστική αντιμετώπιση που εστιάζει στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της άμεσης αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι εθελοντικοί οργανισμοί και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από μη κυβερνητικούς οργανισμούς ούτως ώστε με περισσότερη έμπνευση, ενθάρρυνση και κατεύθυνση, να μεταφερθεί το μήνυμα της πρόληψης.


Για το 2014, η Κυβέρνηση στήριξε το θεάρεστο έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου με πόσο ύψους 585 χιλιάδων ευρώ. Παρά τον περιορισμό στα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το έργο που επιτελείται στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, με τη χορηγία για το 2015 να υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο Ευρώ.

Καλώ λοιπόν όλους μας να στηρίξουμε απλόχερα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου» που με τη διαχρονική προσφορά του συμπληρώνει το έργο της Πολιτείας και προσφέρει στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

-------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου