Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ανευ νοήματος

Ανευ νοήματος

 Διαχέεται μια εκδικητική διάθεση. «Θα σας πάμε σε εξεταστική», «κι εμείς θα σας πάμε», «και τους άλλους, τους πιο πριν, θα τους πάνε». Τα κόμματα, με πρώτο το κυβερνών, επιθυμούν τη διερεύνηση των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα στα...
Μνημόνια. Το ΠαΣοΚ ζητεί την εξέταση Κώστα Καραμανλή, καθώς επί των ημερών του το χρέος πήγε στην ουρανό. Ζητεί επίσης έρευνα για αποφάσεις μετά τις εκλογές του 2015, δηλαδή για την σιωπηρή παράταση του Μνημονίου και για  άλλες υποθέσεις.
Ας μην πιάσουμε μια μια τις υποθέσεις αλλά ας αναρωτηθούμε εάν η χώρα θα ωφεληθεί από τον μηρυκασμό των παλαιών υποθέσεων. Δεν λέμε ότι είναι ασήμαντη η απόδοση ευθυνών για τα λάθη και τους κακούς χειρισμούς όμως είναι πιο σημαντικό το μέλλον. Είναι πιο σημαντικό να δουλέψουν όλοι μαζί για να σταθεί ξανά η Ελλάδα όρθια. Οι Εξεταστικές είναι χρονοβόρες και ψυχοφθόρες, καθυστερούν το κοινοβουλευτικό έργο, διασπούν την προσοχή. Οι Εξεταστικές είναι ένα πισωγύρισμα χωρίς αποτέλεσμα. Κανείς δεν θα μπορέσει να αποδείξει ότι οι πολιτικές αποφάσεις ήταν εγκληματικές και όχι αναγκαίες.
Οι Εξεταστικές επιτροπές δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Είναι τόσο περίπλοκο το ζήτημα και έχει τόσες παραμέτρους ώστε να μην βγαίνει νόημα. Αραγε τι θα πρέπει να απαντήσουν τα πολιτικά πρόσωπα όταν θα ρωτούνται για την παγκόσμια ύφεση, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ιδιωτών, για τις προφορικές συζητήσεις ξένων υπουργών; Τα ντοκουμέντα είναι τόσα ώστε θα γέμιζαν  ολόκληρα δωμάτια με πάκους φωτοτυπιών και θα απαιτούσαν εκατοντάδες εργατοώρες για να διαβαστούν.
Κάτι ακόμη. Δεν πρόκειται για τη δίκη της Χούντας καθώς δεν υπάρχει προφανής κατάλυση πολιτεύματος ή εγκλήματα από αυτά που συμπεριλαμβάνονται με σαφήνεια στους Κώδικες. Μιλάμε για πολιτικές αποφάσεις. Αν λοιπόν ξεκινήσει μια φάμπρικα τιμωρίας πολιτικών αποφάσεων, αυτή δεν θα έχει τέλος. Θα μπορούν να εγκαλούνται υπουργοί και πρωθυπουργοί για τα πάντα καθώς παντού μπορεί να υπάρχει υποψία δόλου, κακοδιαχείρισης, εξαπάτησης. Ετσι όμως εν θα πάμε ποτέ μπροστά. Τούτο δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η διερεύνηση των σκανδάλων από τη Δικαιοσύνη. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Το ζητούμενο είναι να μην αντιμετωπίζονται οι πολιτικές αποφάσεις ως σκάνδαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου