Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΗ της Θεσσαλονίκη

ΕΚΚΛΗΣΗ της Θεσσαλονίκη
«Μέσα στις άγριες συνθήκες της Κρίσης, οι συντάκτες κι οι συντάκτριες έχουν να επιτελέσουν κοινωνικό ρόλο. Να δημιουργήσουν ανθρώπινα δίκτυα στη γειτονιά, στη συνοικία, στην πόλη και να συντονίσουν πρωτοβουλίες κατοίκων με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη δημιουργία νέων θεσμών και θέσεων απασχόλησης».
Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση διατύπωσε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος παρουσιάζοντας σήμερα στην ΕΣΗΕΑ την «Έκκληση της Θεσσαλονίκης», ένα κείμενο που εδράζεται στις υπάρχουσες εμπειρίες από αστικά πειράματα και δεκάδες πρωτοβουλίες πολιτών. Όπως είπε το πληθυσμιακό μέγεθος της πόλης, αλλά και το έργο που έχει εκπονηθεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ την τελευταία δεκαετία, επιτρέπουν τη συντονισμένη δράση των συντακτών τόσο στη ζώσα καθημερινότητα όσο και στο χώρο των social media, που έχουν γίνει κυρίαρχα στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη δυσμενέστατη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνεται αυτή η κίνηση, ο ομιλητής υπογράμμισε: "Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Χρειαζόμαστε όσο ποτέ πριν τη δημιουργική έκρηξη της νέας γενιάς. Είναι η πρώτη που δεν επενδύει σε μια θεσούλα στο δημόσιο, είναι αυτή που τολμά να ρισκάρει, να μιλήσει, να εκφραστεί".  

Αναλυτικά στην «Έκκληση», η οποία απευθύνεται σε κάθε Έλληνα δημιουργό και σε πνευματικούς ανθρώπους σε όλη την υφήλιο, αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΑ έχουμε. Να συνενώσουν οι Έλληνες τις δυνάμεις τους. Να μπορούν μέσα από τις ανάγκες τους να βρίσκουν άλλους συμπατριώτες μας -οπουδήποτε στην υφήλιο- και να συνεργάζονται. Να δημιουργούν. Δεν περιμένουμε κάποιους άλλους πάνω από εμάς, εκλεγμένους εκπροσώπους μας και τεχνοκράτες να δώσουν λύσεις.
Εμείς, γυναίκες και άνδρες, πολίτες της Θεσσαλονίκης, έχουμε πλέον την επίγνωση:
1. Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, η Καινοτομία είναι Επένδυση. Άμεση και αποδοτική.
Εδώ στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν τα ιερά όρη του Ελληνισμού, ο Άθως και ο Όλυμπος. Εδώ ξανακτίζουμε τη διεθνή μας εικόνα, συνδεόμαστε με τους Αποδήμους, προσφέρουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και συνεργασιών. Μπορούμε.
2. Ο 21ος Αιώνας ‘ανήκει’ στην Πληροφορία, την Έρευνα, την Ταχύτητα.
Ο πλούτος της πόλης είναι αμύθητος: Σε μυαλά, δημιουργούς, στελέχη του επιχειρείν, νέους που τολμούν να καινοτομήσουν. Αυτή η Πρωτοπορία διεκδικεί λύσεις και ξεκινά τη δημιουργία ανθρωπίνων δικτύων. Εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.  Επικοινωνούμε.
Με μία σειρά συναντήσεων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα συζητήσαμε διεξοδικά για τις προοπτικές μας, τη στρατηγική για μια συντεταγμένη πορεία. Έχουμε ως ορμητήριο μία πόλη που ιστορικά έχει αναδείξει ισχυρά Κινήματα Πολιτών.  Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας.
Βαδίζουμε με το Χαμόγελο στα χείλη, μετά από χρόνια πολλά συλλογικής κατάθλιψης, μιζέριας και παρακμής.
Αποφασίσαμε να προχωράμε με μικρά, σταθερά βήματα και δομές Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας. Οι μικροχορηγοί μας θα γνωρίζουν 24 ώρες το 24ωρο την πορεία μας. Με εμπιστοσύνη και πλήρη διαφάνεια για τα έσοδα και τα έξοδα μας.
Τολμάμε. Η δική μας Δημοκρατία από τους πολίτες ξεκινά και σε αυτούς καταλήγει.
Σας θέλουμε ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου