Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αποδεικνύεται ανεπαρκής η διαχείριση του Φυσικού αερίου * του Χρίστου Μέση



Αποδεικνύεται ανεπαρκής η διαχείριση του Φυσικού αερίου


του Χρίστου Μέση ______________________________________________________________________


Η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ από την εταιρεία ΕΝΙ, έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή από τη μια, αλλά και έχει αναδείξει την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να διαχειριστεί από την αρχή το θέμα του φυσικού αερίου κατά τον καλύτερο τρόπο.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση μετά την ανακάλυψη των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, καθότι αυτό αναμένεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα μας και τουλάχιστο να συμπιέσει τις τιμές του κυπριακού φυσικού αερίου, σε σχέση με την συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αίγυπτου για την πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα. Παρόμοια συζήτηση διεξάγεται αυτή τη στιγμή και στο Ισραήλ, όπου ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, δήλωσε προσφάτως ότι «η τεράστια ανακάλυψη φυσικού αερίου της Αιγύπτου είναι μια οδυνηρή αφύπνιση για την πραγματικά ανόητη συμπεριφορά μας, καθώς εδώ και χρόνια έχουμε αναστείλει τις αναζητήσεις, εμποδίζοντας την ανάπτυξη».

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, δικαιολογημένα θα μπορούσε να λεχθεί ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αίγυπτο αποτελεί -τουλάχιστο το ίδιο- θλιβερή υπενθύμιση για την λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗ.ΣΥ να αναστείλει τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κεντρικός άξονας των οποίων ήταν η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της Κυβέρνησης, μπροστά στην παταγώδη αποτυχία των χειρισμών της για το φυσικό αέριο, που απογυμνώνονται πια με την ανακάλυψη στο οικόπεδο Ζορ, επιδιώκει αναχαίτιση της φυσιολογικής απογοήτευσηςαπό τα νέα δεδομένα. Γιατί, αν εξαιρέσει κανείς την εγγύτητα του νέου κοιτάσματος με την κυπριακή ΑΟΖ, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία τεχνητού ενθουσιασμού και ευφορίας στην κοινωνία, ότι τάχα η ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Αίγυπτο αποτελεί επιτυχία για την Κύπρο! Με κορυφαίο επιχείρημα, μάλιστα, ότι «το κοίτασμα αυτό εντοπίστηκε σε ανθρακικό αποταμιευτήρα». Επιχείρημα, βέβαια, αίολο που δεν τεκμηριώνει κανένα ενθουσιασμό.  Γιατί κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αυτόματα την ύπαρξη κοιτασμάτων στα ανθρακικά στρώματα του Ερατοσθένη, αλλά πολύ περισσότερο ότι τώρα κάτι τέτοιο καθιστά τους -κατά τεκμήριο- πιο απρόβλεπτους ανθρακικούς ταμιευτήρες της κυπριακής ΑΟΖ επιλεξιμότερους και ελκυστικότερους για διερευνητικές γεωτρήσεις από τις Εταιρείες Υδρογονανθράκων.

Ως εκ τούτου, η κριτική που εστιάζεται στην αδράνεια της παρούσας Κυβέρνησης να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς που θα καταστήσουν την Κύπρο περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και ενεργειακό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και δικαιολογημένη και αντικειμενική. Και αυτό, γιατί σειρά μελετώνυπεδείκνυε ξεκάθαρα ότι η ενδεδειγμένη στρατηγική επιλογή για την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης, ανεξάρτητα από τα όποια μέχρι σήμερα ευρήματα.Μάλιστα, υιοθετώντας το κεφαλαιώδες αυτό συμπέρασμα συγκεκριμένης και πολύ αξιόπιστης μελέτης, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προχωρήσει και στην ετοιμασία των όρων εντολής για προκήρυξη προσφορών και ανάθεση του -κατά τα άλλα μη απαγορευτικού κόστους- σχετικού οικονομικού και νομικού επενδυτικού σχεδίου.

Δυστυχώς, οι προσφορές αυτές ουδέποτε διενεργήθηκαν. Αντίθετα, οι στρατηγικές επιλογές της παρούσας Κυβέρνησης και η εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος οδήγησε στην πλήρη αποσυναρμολόγηση της ενεργειακής μας πολιτικής, με τις επιπτώσεις πλέον να είναι ανυπολόγιστες για την Κύπρο και τις προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού μας αερίου.
______________________________________________________________________

Χρίστος Μέσης
Βουλευτής Λεμεσού
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου