Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS





Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS» διοργανώνουν συνέντευξη τύπου την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 - Παγκόσμια Ημέρα AIDS, στις 12:00, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Την τελευταία πενταετία,ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 50%, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επιδημική έκρηξη της περιόδου 2011-12 στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει αναχαιτιστεί τουλάχιστον προς το παρόν, όμως τόσο η πολιτεία, όσο και η κοινωνία των πολιτών οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση με στοχευμένες παρεμβάσεις.Αντίστοιχες δράσεις απαιτούνται για όλες τις ευάλωτες στον HIVκοινωνικές ομάδες, όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, όπου ο ετήσιος αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει υψηλός, καθώς και προς το γενικό πληθυσμό.Επίσης τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν κρυμμένες ευπάθειες και καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας καινοτόμων προγραμμάτων πρόληψης για πληθυσμούς όπως οι μεταναστευτικοί, στους οποίους κατά πλειοψηφία μεταδίδεται ο ιός στη χώρα προορισμού και όχι στη χώρα καταγωγής. 
Η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δε διαθέτει και δεν υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το HIV/AIDS. Τα υψηλά ποσοστά διαγνώσεων σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου, η κλιμακούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας, η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και οι ανεπαρκείς παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας για την προαγωγή της ενημέρωσης, της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης και  για την καταπολέμηση του στίγματος, που βασίζονται κατά κύριο λόγο στις πρωτοβουλίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σχηματοποιούν το πλαίσιο των προκλήσεων που πρέπει να απαντηθούν.
Στη συνέντευξη τύπου θα παρουσιασθούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ οι τρεις οργανώσεις θα παρουσιάσουν μία συνολική επιτήρηση των κοινωνικών εξελίξεων αναφορικά με το HIV/AIDSστην Ελλάδα και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από την πλευρά των ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών. Η συνέντευξη τύπου θα κλείσει με την βράβευση σε δημόσιο πρόσωπο για τη συμβολή του στην αποστιγματοποίηση των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Τα απόγευμα της Τρίτης 1Δεκεμβρίου, στις 19:00, μέλη και εθελοντές των οργανώσεων θα συναντηθούν στο Μοναστηράκι, όπου θα σχηματίσουν στην πλατεία την κόκκινη κορδέλα, σύμβολο ευαισθητοποίησης για το AIDS.











Πρόγραμμα Συνέντευξης Τύπου

12:00
Χαιρετισμοί

12:15
Επιδημιολογική Επιτήρηση HIV/AIDS 2015
Γιώργος Νικολόπουλος, Υπεύθυνος Επιδημιολογίας για το HIV/AIDS, ΚΕΕΛΠΝΟ

12:35
Το HIV/AIDS στην Ελλάδα: Θετικές και αρνητικές εξελίξεις το 2015
Γιάννος Λιβανός, Διευθυντής, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

12:55
Προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα και προαγωγή της πρόληψης: Οι πρωτοβουλίες των Μ.Κ.Ο.
Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής, Κέντρο Ζωής

13:15
Ο HIV στη Δημόσια Σφαίρα: Ειδική βράβευση σε δημόσιο πρόσωπο για τη συμβολή του στην αποστιγματοποίηση των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS
Η βράβευση θα γίνει από τη Μαριανέλα Κλώκα, Διεκδίκηση Δικαιωμάτων ΜΚΟ PRAKSIS

13:35
Ερωτήσεις - Τοποθετήσεις







Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένα αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο το οποίο προσφέρει  δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική  υποστήριξη από επαγγελματίες, ενώ υλοποιεί προγράμματα  που καλύπτουν  ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους. Το Κέντρο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS και λειτουργεί χάρη στην πολύτιμη και ακούραστη προσφορά των εθελοντών του, μέσα σε πλαίσια σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και απόλυτης εχεμύθειας. [Ιερά Οδός 42 , Κεραμεικός | Τηλ.: 210 72 57 617 - 210 72 33 848 | www.kentrozois.gr| info@kentrozois.com]
Η PR.A.K.S.I.S., Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την ανακούφιση από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, μέσω της δημιουργίας και της υλοποίησης προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Η PRAKSIS δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λέσβο και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη με μια πληθώρα προγραμμάτων. [Στουρνάρη 57, Αθήνα | Τηλ.: 210 520 5200 | www.praksis.gr | info@praksis.gr]
H «Θετική Φωνή» είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος. Σκοποί της ίδρυσης και λειτουργίας του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV, καθώς και ο περιορισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. [Αγίων Αναργύρων 13, Αθήνα |Τηλ.: 210 862 7572 | www.positivevoice.gr | info@positivevoice.gr ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου