Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Οικοδομώντας τα τείχη που πάνω τους θα σπάζουν τα κύματα των μεταναστών

Οικοδομώντας τα τείχη που πάνω τους θα σπάζουν τα κύματα των μεταναστών
* Σημερινό δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES
(http://www.ft.com/intl/cms/s/0/8f8b6de8-9f6c-11e5-beba-5e33e2b79e46.html#axzz3u1OUs4gC) αναφέρει ότι ένεκα της προσφυγικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την δημιουργία ενός μηχανισμού  αστυνόμευσης, στην βάση της FRONTEX, που θα προστατεύει τα σύνορα/ακτές των κρατών μελών και ειδικότερα των κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν. Ο μηχανισμός αυτός θα υπόκειται του ελέγχου των Βρυξελλών και θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις  έκτακτης ανάγκης σε αδύνατα συνοριακά σημεία της ζώνης Σένγκεν. 
Συγκεκριμένα  σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία μιας τακτικής δύναμη/φρουράς  η οποία θα αναπτύσσεται σε χώρες/περιοχές που οι Βρυξέλλες θα θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα (για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Πολωνία ή την Ισπανία). Με άλλα λόγια, οι ευρωπαίοι συνοριοφύλακες θα επιχειρούν την προστασία των συνόρων εκ μέρους της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο σχεδιασμός αυτός γίνεται υπό την πίεση μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και ένεκεν της δυσκολίας συνεργασίας κρατών που συνορεύουν μεταξύ τους. Όπως πχ η Ελλάδα και η Τουρκία. 
Το μείζον αυτό θέμα έθεσα με ερώτηση που κατέθεσα σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζήτησα από την Επιτροπή να απαντήσει αν σχεδιάζεται  η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού καθώς και  αν θεωρεί ότι τα ρεύματα των προσφύγων που θέλουν να έρθουν στην ΕΕ είναι τόσο σοβαρή απειλή που  θα πρέπει να αποκρουστούν με τέτοια διοικητικά/κατασταλτικά μέτρα; Ρώτησα επίσης αν θεωρεί ότι μια "Ευρώπη φρούριο"  λύνει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο που συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης . Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μάθουμε τη διαδικασία με την οποία μπορεί να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, και αν χρειάζεται ομοφωνία, πως μπορεί αυτή να παρακαμφθεί;
Επισυνάπτεται η σχετική ερώτηση
Follow on TWITTER @thadjigeorgiou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου