Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ισπανία: Θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό αποτελούν πολυτέλεια για πολλές οικογένειες στη χώρα

Ισπανία: Θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό αποτελούν πολυτέλεια για πολλές οικογένειες στη χώρα

Κόβουν τη θέρμανση, φωτίζονται με κεριά ή κάνουν μπάνιο μία μόνο φορά την εβδομάδα: στην Ισπανία εκατομμύρια θύματα της «ενεργειακής μιζέριας» στραγγαλίζονται οικονομικά από τους λογαριασμούς των υπηρεσιών ενέργειας.
Η κατάσταση αυτή, την οποία καταγγέλλουν εδώ και χρόνια οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήρθε στη δημοσιότητα όταν η Ρόζα, μια 81χρονη στην πόλη Ρέους της Καταλονίας έχασε τη ζωή του σεπυρκαγιά που προκλήθηκε στο διαμέρισμά της στις 13 Νοεμβρίου από ένα κερί το οποίο χρησιμοποιούσε για να βλέπει, καθώς της είχαν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα.
«Τι φρίκη, οι άνθρωποι να πεθαίνουν από ενεργειακή μιζέρια στην Ισπανία», δήλωσε ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου χθες Τετάρτη.
«Απαιτούμε να κηρύξετε αμέσως μια χειμερινή εκεχειρία», δήλωσε η βουλευτίνα των Σοσιαλιστών Πιλάρ Λούσιο απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Το μέτρο αυτό προβλέπεται επί της αρχής από μια ευρωπαϊκή οδηγία του 2009, όμως ο Πέδρο Μαρτίνες ακόμη περιμένει.
Άνεργος από το 2013 ο 48χρονος Μαρτίνες, κάτοικος Βαρκελώνης, λαμβάνει μόνο ένα βοήθημα 426 ευρώ κάθε μήνα για να ζει και όποια χρήματα του έχουν μείνει από την αποζημίωσή του. Με αυτό το ποσό πρέπει να τρέφει τα δύο του παιδιά: έναν γιο 20 ετών και μια κόρη 23 ετών η οποία πάσχει από νοητική στέρηση.
«Τον χειμώνα είναι δύσκολα. Έχουμε μόνο ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ το οποίο ανάβουμε πολύ λίγο γιατί φοβόμαστε τον λογαριασμό του ρεύματος», είπε. «Το κρύο μας διαπερνά. Ντυνόμαστε και το βράδυ παίρνουμε όλες τις κουβέρτες που έχουμε και αντέχουμε το κρύο όπως μπορούμε», πρόσθεσε, εκφράζοντας τον φόβο ότι σε τρεις μήνες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου