Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Έκλεισε η διημερίδα της ΕΣΗΕΑ με θέμα την εξεύρεση τρόπων στήριξης του έντυπου Τύπου

Έκλεισε η διημερίδα της ΕΣΗΕΑ με θέμα την εξεύρεση τρόπων στήριξης του έντυπου Τύπου


Με την κοινή πεποίθηση ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα οφείλει να επανακτήσει την αξιοπιστία της εάν θέλει να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά και το ότι οι εφημερίδες θα επιβιώσουν παρά τη δύσκολη εποχή που διάγουν, έκλεισε η διημερίδα της Ένωσης Συντακτών με θέμα την εξεύρεση τρόπων για τη στήριξη του έντυπου Τύπου.
Το πάνελ της δεύτερης μέρας της διημερίδας άνοιξε ο καθηγητής δημοσιογραφίας στο κολέγιο Birbeck του Λονδίνου, Τζάστιν Σλόσμπεργκ. Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι φόβοι των δημοσιογράφων έχουν περίπου κοινό έδαφος και στη Βρετανία όπου μεγάλα συγκροτήματα Τύπου αντιμετωπίζουν συρρίκνωση, και φυσικά την απειλή του διαδικτύου. Υπογράμμισε ότι δημοσιογραφία με μικρούς προυπολογισμούς δεν μπορεί να γίνει, όπως και δημοσιογράφος χωρίς ρίσκα και έρευνα δεν ορίζεται. Τάχθηκε υπέρ, όπως και οι περισσότεροι που μίλησαν στη διημερίδα, μιας κρατικής ενίσχυσης για τον Τύπο καθώς επιτελεί λειτούργημα που επιστρέφει στην κοινωνία, λέγοντας ωστόσο ότι χρειάζεται αυστηρά κριτήρια και διαφάνεια για να μην υπάρξουν φαινόμενα παρέμβασης στην ελευθεροτυπία.
Δεύτερος ομιλητής του πάνελ ήταν ο διευθυντής της "Εφημερίδας των Συντακτών'', Νικόλας Βουλέλης, ο οποίος ανέλυσε το συνεταιριστικό μοντέλο της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι είναι μία καλή λύση για την επιβίωση εφημερίδων, αλλά κυρίως της εγγύησης της ανεξαρτησίας της, καθώς μέτοχοι του σχήματος είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που ελέγχουν όλα τα στάδια, με στόχο πάντα την αλήθεια και την πολυφωνία. Ο κ. Βουλέλης σημείωσε ότι οι περισσότερες εφημερίδες στην Ελλάδα έχουν κάποιου είδους εξαρτήσεις τονίζοντας ότι η πολυφωνία και η ανεξαρτησία δεν είναι τυπικές έννοιες, ενώ κλείνοντας, είπε ότι και στον κλάδο μας χρειάζεται να επιδειχθεί αλληλεγγύη.
Ως μια μικρή χαραμάδα ελπίδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εφημερίδων, χαρακτήρισε τη διημερίδα της ΕΣΗΕΑ, ο δημοσιογράφος της "Αυγής'', Δημήτρης Στούμπος. Ο κ. Στούμπος σημείωσε ότι η "Αυγή'' έχει μέτοχο ένα συγκεκριμένο κόμμα, αλλά είναι πλήρως ανεξάρτητη, κάνοντας κριτική όπου και σε όποιους χρειάζεται. Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Στούμπος, έχει ακόμα την ευκαιρία να δείξει ότι θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον κλάδο, προσθέτοντας ότι για την αναξιοπιστία των Μέσων ευθύνονται και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Τέλος, τόνισε ότι εάν εφημερίδες και δημοσιογράφοι δεν κατανοήσουν πλήρως τι αλλαγές συμβαίνουν στην κοινωνία, δεν θα καταφέρουν τίποτα.
Αισιόδοξη για το μέλλον των εφημερίδων φάνηκε η δημοσιογράφος του "Βήματος'' Ελένη Βουλτσίδου, η οποία χαρακτήρισε την κρίση στον Τύπο ως πολυπαραγοντικό φαινόμενο που χρίζει αντίστοιχης αντιμετώπισης. Υπογράμμισε και αυτή τον τεράστιο αντίκτυπο από την επικράτηση του διαδικτύου, λέγοντας ωστόσο ότι το χαρτί έχει μέλλον και αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτό. Ανέφερε τις δηλώσεις του Τζ. Σόρος στο Νταβός, ο οποίος κατηγόρησε τους Ομίλους facebook και Google ότι πλήττουν τη δημοκρατία, λέγοντας ότι σύμφωνα με έρευνες, το κοινό αρχίζει σταδιακά να γυρίζει την πλάτη του στα social media και να επιστρέφει στις παραδοσιακές μορφές ενημέρωσης. Υποστήριξε τη μορφή συνεταιριστικών φύλλων, όπως η "Εφημερίδα των Συντακτών'' και τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να επενδύουν συνεχώς στην καινοτομία και στην εκπαίδευση, γιατί μόνο με ποιοτική δημοσιογραφία το κοινό θα ξαναεμπιστευτεί τον έντυπο Τύπο.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Ντελέζος, σημείωσε ότι ο Τύπος δεν μπορεί να παραμείνει όπως τον συνηθίσαμε καθώς το διαδίκτυο έχει αλλάξει τη μορφή των ΜΜΕ, κάτι που η κρίση απλά το επίσπευσε. Τόνισε και αυτός ότι γνώμονας πρέπει να είναι η αξιοπιστία, και η δεοντολογία σε μια χώρα όπου τόσα χρόνια το "δούνε και λαβείν'' μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικής εξουσίας ήταν πολύ έντονο. Ο κ. Ντελέζος υποστήριξε μια μορφή κρατικής ενίσχυσης του Τύπου η οποία θα μπορούσε να γίνει με πολλούς τρόπους (ταμείο Τύπου, εκπαιδευτικά προγράμματα δημοσιογράφων, επιδοτήσεις, μείωση ΦΠΑ κλπ), ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με τρόπο που να διαφυλάσσει το ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο τους.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΛ
Ο δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς χαρακτήρισε μεγάλη την κρίση που περνά ο Τύπος, σημειώνοντας ότι η όποια κρατική ενίσχυση θα πρέπει να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού και προστασία του προιόντος, κάτι για το οποίο έχουν μεγάλη ευθύνη και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις, τόνισε.
Ο συγγραφέας Λευτέρης Σκιαδάς, ανέφερε ότι εδώ και χρόνια παρακολουθούμε την επερχόμενη καταστροφή του Τύπου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι παλιότερα δημοσιογράφος λέγονταν ο Κωστής Παλαμάς, προσθέτοντας ότι η δημοσιογραφία πρέπει να επανακτήσει αξιοπιστία και ποιότητα. Μίλησε για ένα δεκαετές πλάνο στήριξης του Τύπου για το οποίο πρέπει να ληφθεί η βοήθεια και του πνευματικού κόσμου, καθώς η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα με εκπαιδευτικές διαστάσεις.
Ο αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Λέανδρος, ανέλυσε ιστορικά τον χαρακτήρα των εφημερίδων, θέτοντας το ερώτημα τι κάνει μεγάλη μια εφημερίδα. Τάχθηκε και αυτός υπέρ μιας κρατικής ενίσχυσης του Τύπου, ωστόσο με ελαφρά μορφή για τη διατήρηση της ελευθεροτυπίας. Υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ακόμα τα fake news, τα social media, οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας των δημοσιογράφων, το δωρεάν περιεχόμενο από λογοκλοπή κλπ. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, υποστήριξε ο κ. Λέανδρος, λέγοντας ότι ο χώρος χρειάζεται μια οργανωμένη αυτορύθμιση. Όσον αφορά το αρχικό ερώτημα, τι κάνει μεγάλη μια εφημερίδα, ο καθηγητής Επικοινωνίας σημείωσε ότι αυτό έχει να κάνει με τον σεβασμό στην αλήθεια και στους αναγνώστες της.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαλέλης, σημείωσε ότι έχουμε να κάνουμε με μια χρεοκοπημένη χώρα με χρεοκοπημένα ΜΜΕ και ότι δράσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τη στήριξη του Τύπου δεν λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε τεκτονικές τις αλλαγές που έχουν γίνει, και πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να βοηθήσει τον Τύπο, όχι με παρεμβατικό αλλά με ρυθμιστικό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου