Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, με κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία, για την Ελλάδα του μέλλοντος

Για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, με κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία, για την Ελλάδα του μέλλοντος


Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία.
Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Αναπηρία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «…είναι ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο φαινόμενο, που οφείλεται στην αλληλεπίδραση των προσωπικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου και των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο το άτομο αυτό ζει». Αναπηρία λοιπόν, δεν σημαίνει ανικανότητα. Τα άτομα με αναπηρία, κάθε κατηγορίας, είτε αυτή είναι σωματική ή αισθητηριακή, είτε νοητική ή ψυχολογική ή άλλη, δεν είναι ανήμπορα ή ανίκανα.
Η Αριστερή αντίληψη αντιμετωπίζει τους αναπήρους ΙΣΟΤΙΜΑ, όχι με λογική φιλανθρωπίας, όπως θέλει η συντηρητική αντίληψη.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες των πρώτων χρόνων προχώρησε σε σημαντικά βήματα, κατοχυρώνοντας καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:,
Η ψήφιση του νόμου 4488/2017 που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Α.με.Α. Οι διατάξεις του νέου νόμου αποτελούν την νομοθετική μήτρα πάνω στη οποία χτίζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας ,για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Ξεδίπλωσε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με σκοπό να προστατεύσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας συμπεριλαμβανομένων των Α.με.Α.με την χορήγηση του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), του κοινωνικού μερίσματος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΔΕΗ, καθώς και με τη εφαρμογή άλλων κοινωνικών πολιτικών.
Στον τομέα της Υγείας διασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των Α.με.Α στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θεσμοθετήθηκε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
•  Αναβαθμίστηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) με στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου με ενταξιακό προσανατολισμό.Πρώτη φορά έγιναν τόσοι διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και τον Πρωθυπουργό προγραμματίζονται 4500 πρόσλήψεις.
Επανήλθε η κανονικότητα αφού τα σχολεία πλέον ανοίγουν κανονικά κάθε Σεπτέμβρη, με την έναρξη της σχολικής χρονιά.
Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω Α.Σ.Ε.Π. στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με την σταδιακή συγκρότηση του νέου Κοινωνικού Κράτους, την δημιουργία των 325 Κέντρων Κοινότητας και την ίδρυση του Ο.Π.Ε.Κ.Α (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) οικοδομείται η ραχοκοκαλιά του νέου πανελλαδικού δικτύου κοινωνικής προστασίας.
Εφαρμόζονται προγράμματα αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία.
Αναθεωρήθηκε ο Ε.Π.Π.Π.Α. (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας) και διευρύνθηκε το παράρτημα του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τις 43 στις 144 για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστο.
Διασφαλίστηκαν όλα τα αναπηρικά επιδόματα χωρίς καμιά περικοπή και χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
Εξασφαλίστηκε οριστικά η μη περικοπή των συνάξεων.
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία δύο κοινοτικές οδηγίες. Η μία εκ των δύο αφορά στην προσβασιμότητα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ατόμων με αναπηρία στους ιστότοπους και τις εφαρμογές του δημοσίου. Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο υπεγράφη Υπουργική Απόφαση για την προσβασιμότητα στην τηλεόραση, την παροχή νοηματικής και υποτιτλισμού, ενώ υπήρξε απόφαση για 50καινούριες δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα.
Παρ’ όλες όμως τις θετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας των αναπήρων, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και καθολική προσβασιμότητα.
Στη Δυτική Αθήνα, της υψηλής ανεργίας, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων, η θέση των ΑμεΑ καθίσταται δύσκολη.
Δεν μπορεί η Δ. Αθήνα να εκφρασθεί από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη,που όπως λέγεται θα πολιτευτεί στον Δ. Τομέα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του για τα επιδόματα και τα δώρα Χριστουγέννων, και οι παλιότερες δηλώσεις του στη ΔΕΘ για την Κοινωνία με ανισότητες (…δεν τρέφω αυταπάτες για μια Κοινωνία χωρίς ανισότητες. Αυτό είναι αντίθετο στην ανθρωπινη φύση…), δεν μπορούν να ξεχαστούν.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ με έργα και πράξεις, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των Αναπήρων, που ισότιμα συμπεριέλαβε στο Ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, χωρίς να τους “χρησιμοποιεί”, είναι η μόνη λύση.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, για μια Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, με Δημοκρατία και κατοχυρωμένα Δικαιώματα, για την Ελλάδα του Μέλλοντος.
Χαρά Καφαντάρη
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Αθήνας
Πρόεδρος Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου