Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Βαρύς ο απολογισμός των νεκρών στη ΒΑ Συρία - Άσαντ: Θα απαντήσουμε "με όλα τα νόμιμα μέσα"

Βαρύς ο απολογισμός των νεκρών στη ΒΑ Συρία - Άσαντ: Θα απαντήσουμε "με όλα τα νόμιμα μέσα"


Μετά από 8 μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.
Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Ο Άσαντ υπόσχεται να απαντήσει στην τουρκική επίθεση "με όλα τα νόμιμα μέσα"
Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.
Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία  στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στην θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου