Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Δ. Κουτσούμπας: Ψήφος στο ΚΚΕ, η μόνη πραγματικά αντισυστημική επιλογή

 


Δ. Κουτσούμπας: Ψήφος στο ΚΚΕ, η μόνη πραγματικά αντισυστημική επιλογή

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα « VORIA.GR» είπε ότι «το ΚΚΕ ποτέ δεν ταύτισε τα κόμματα του συστήματος, τις ηγεσίες τους, τους υπουργούς τους, με τον λαϊκό κόσμο, τους εργαζόμενους, που μέχρι σήμερα τα ψηφίζουν ή τα ακολουθούν» και τους οποίους «έχουμε κάθε λόγο να τους καλούμε να συμπορευτούν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ, που πραγματικά εκφράζει τα δικά τους κοινωνικά, ταξικά συμφέροντα».

«Αυτό δεν έχει σχέση με μια κυβερνητική σύμπραξη και μάλιστα με κόμματα που βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κυβέρνηση που θα ασχοληθεί μόνο με "5 ζητήματα στα οποία συμφωνούμε"... Μια κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλη τη "βεντάλια" των ζητημάτων. Και, μιας και μιλάμε για κυβέρνηση με δεδομένες τις δεσμεύσεις στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την πολιτική που έχει ανάγκη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ξέρουμε ότι το ΚΚΕ θα είναι αυτό που, αν έμπαινε σε μια τέτοια συζήτηση, θα καλούταν να βάλει "στην άκρη" το πρόγραμμά του, την ίδια την αγωνιστικότητά του και την αυτοτελή πρωτοπόρα δράση του για τα λαϊκά συμφέροντα και όχι όλοι οι άλλοι...» προσθέτει.

Ερωτηθείς πόσο είναι ρεαλιστικό να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα του ΚΚΕ σε αστικό πλαίσιο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης του ΚΚΕ προφανώς και δεν συμβιβάζεται με αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, αντίθετα, βγαίνει έξω από αυτό, καταργεί το καπιταλιστικό κέρδος ως κίνητρο της παραγωγής που είναι -σε τελική ανάλυση- η αιτία όλων των δεινών που ζούμε σήμερα και το αντικαθιστά με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται».

«Είναι σαφές ότι, για να φτάσουμε εκεί, χρειάζονται πολύ περισσότερα από μία ψήφο στις εκλογές. Δεν περιμένουμε, όμως, μια "μεγάλη μέρα" για να αρχίσουμε να παλεύουμε για αυτή την προοπτική» προσθέτει και σημειώνει ότι «επειδή το ΚΚΕ έχει αυτό το πρόγραμμα και καμία δέσμευση απέναντι στο σημερινό σύστημα, μπορεί να είναι να είναι διαχρονικά στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων για όλα τα ζητήματα που "καίνε"» και έτσι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές «αξιοποιώντας και τη μεγαλύτερη δύναμη που ζητάμε από τον λαό να μας δώσει, αποτελώντας το μοναδικό αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη Βουλή».

Ερωτηθείς για τις επιλογές και την στάση των νέων, επισημαίνει ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τη «θολή «αντισυστημικότητα» που συνήθως τροφοδοτεί άλλες δυνάμεις» και προσθέτει: «Εμείς, την αυθεντικά αντισυστημική στάση, αυτή, δηλαδή, που βάζει στο στόχαστρο το σύστημα της εκμετάλλευσης, το καπιταλιστικό κέρδος, όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και υπηρέτησαν αυτό το σύστημα και τους επίδοξους μελλοντικούς διαχειριστές του, αυτή τη στάση που αναζητά τον τρόπο για να φτιάξουμε μια άλλη, πιο δίκαιη κοινωνία, την θεωρούμε την πιο πολιτική στάση από όλες» προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «λέμε στους νέους που αισθάνονται οργή και αγανάκτηση απέναντι στο σύστημα ότι στις εκλογές έχουν μόνο μία πραγματικά αντισυστημική επιλογή: την ψήφο στο ΚΚΕ».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση φασιστικών μορφωμάτων και την τροπολογία για το «κόμμα Κασιδιάρη» ο Δ. Κουτσούμπας καταρχήν επισήμανε ότι «έπρεπε να είχε τελεσιδικήσει έγκαιρα η υπόθεση στα δικαστήρια», και πρόσθεσε ότι «η υπόθεση «σέρνεται» 8 χρόνια τώρα, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ότι αυτές οι ρυθμίσεις, σαν αυτή που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν ανά πάσα στιγμή να γενικευτούν, δεν είναι μια δική μας θεωρητική πρόβλεψη, ούτε έχει να κάνει μόνο με όσα έχει περάσει το κόμμα μας στο παρελθόν. Βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, όπου τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι παράνομα στη βάση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, που αποτελεί, άλλωστε, επίσημη πολιτική της ΕΕ» προσθέτει και τονίζει:

«Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει τελικά ο Άρειος Πάγος, εμείς καλούμε τον λαό να απομονώσει, να "τσακίσει" τους ναζί και στις κάλπες ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, αλλά και όπου τολμήσουν να ξεμυτίσουν».

Ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερων εκλογών και το πώς θα θωρακιστεί το ΚΚΕ από ενδεχόμενες διαρροές σε άλλα κόμματα σε μια τέτοια περίπτωση, ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνει, καταρχήν, ότι «αρχίζουν σιγά-σιγά να ανασκευάζονται οι πολύ "απόλυτες" αρνητικές τοποθετήσεις, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. 'Αλλωστε, η αντικειμενική βάση για να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, ανάμεσα σε κάποια από αυτά τα κόμματα ή άλλους πρόθυμους συγκυβερνήτες, υπάρχει».

«Αν αποφασίσουν να πάνε σε νέες εκλογές, θα είναι μόνο για να χειραγωγήσουν την λαϊκή ψήφο που θα έχει ήδη εκφραστεί, να αποσπάσουν δυνάμεις από άλλα κόμματα με εκβιαστικά διλήμματα και να "παζαρέψει" εκ νέου ο καθένας τους τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση» προσθέτει και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το 2023 δεν είναι 2012 καθώς ο λαός έχει συσσωρεύσει μεγάλη πείρα», ότι «όλοι γνωρίζουν πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει, να δώσει στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει στη γνωστή, αντιλαϊκή κατεύθυνση» καθώς και ότι πολλοί είδαν ότι «το ΚΚΕ ήταν το μόνο που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια ψηλά τη σημαία της προόδου, του αγώνα, όταν οι άλλοι, ως κυβέρνηση, έφερναν τα μνημόνια, αλλά και μετά, ως αντιπολίτευση, ψήφιζαν τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, "έβαζαν πλάτη" σε όλες τις κρίσιμες στιγμές και πρότειναν υπουργούς κοινής αποδοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου