Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ στη Λάρισα - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Θεσσαλία, Εύβοια, Πιερία, Φθιώτιδα


Συνεχίζεται η κακοκαιρία - Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ στη Λάρισα - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Θεσσαλία, Εύβοια, Πιερία, Φθιώτιδα

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 14:03 στους κατοίκους των περιοχών Πιερίας, Θεσσαλίας, Σποράδων, Εύβοιας και Φθιώτιδα, το οποίο αναφέρει ότι τα μέτρα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί για τις περιοχές αυτές, εξακολουθούν να ισχύουν για το επόμενο 24ωρο λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Νίκαιας λόγω κακοκαιρίας

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στο ύψος της Νίκαιας Λάρισας, μέχρι τα όρια της Μαγνησίας, λόγω της κακοκαιρίας και των νερών που έχουν φτάσει στο οδόστρωμα, αποφάσισε η Περιφεριακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της , επισημαίνεται πως αποφασίστηκε "η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (προς Αθήνα & προς Θεσσαλονίκη), από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 321+580 (όρια Π.Ε. Λάρισας με Π.Ε. Μαγνησίας)

Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής Οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας -Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.

 

Αγνοούμενος κτηνοτρόφος στο Δομοκό

'Ακαρπες παραμένουν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό ενός κτηνοτρόφου στο χωριό Πετρωτό του Δομοκού, που τα ίχνη του χάνονται από σήμερα το πρωί.

Ο κτηνοτρόφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και κάτω από έντονη βροχόπτωση, κατευθύνθηκε με το τρακτέρ του προς τις κτηνοτροφικές του εγκαταστάσεις για να φροντίσει τα ζώα του.

Από τότε κανείς δεν γνωρίζει κάτι, ενώ οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και κατοίκων του χωριού του να τον βρουν απέβησαν άκαρπες.

Εξάλλου, στην περιοχή του Δομοκού, την τελευταία στιγμή σώθηκαν δύο πυροσβέστες που εγκατέλειψαν το πυροσβεστικό τους όχημα λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτό παρασυρθεί από έναν ορμητικό χείμαρρο.

Ωστόσο, υπάρχει φόβος για υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, καθώς την τελευταία ώρα, σε ένα κρίσιμο σημείο μέτρησης στη Δυτική Φθιώτιδα, η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά. Παράλληλα έχουν φουσκώσει όλοι οι χείμαρροι στην περιοχή της Υπάτης και κατεβάζουν μεγάλο όγκο νερού και φερτά υλικά που καταλήγουν στο ποτάμι, ενώ η βροχόπτωση συνεχίζεται καταρρακτωδώς. Εκείνο που φοβούνται οι αρμόδιοι είναι ότι μετά από 5 ή 6 ώρες και μέσα στη νύχτα ενδεχομένως ο ποταμός Σπερχειός να απειλήσει κατοικημένες περιοχές νότια της Λαμίας που βρίσκονται «στο πόδι» το τελευταίο 24ωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και οι εγκαταστάσεις της αεροπορίας μετακινήθηκαν πριν από δύο μέρες στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου για λόγους ασφαλείας, λόγω του κινδύνου να πλημμυρίσει η περιοχή του αεροδρομίου, νότια της Λαμίας.

 

Διακοπή κυκλοφορίας σε εθνικές οδούς και αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα και στη Β. Εύβοια

Με τα βλέμματα στραμμένα στον ουρανό είναι οι κάτοικοι και οι αρχές στην βόρεια Εύβοια καθώς όλο και περισσότερο εντείνονται τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες, εκτός από τον αποκλεισμό τους και την έλλειψη προσβάσεων, είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα με παρεμβάσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, τα προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετά σημεία του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας 'Αννας με κορυφαία τον αποκλεισμό κατοίκων στο χωριό Βλαχιά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχουν μεγάλες καταπτώσεις σε αρκετά σημεία του δρόμου: δέντρα που έχουν πέσει μαζί με κολώνες της ΔΕΗ και απλωμένα καλώδια. Μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων, μαζί με πυροσβέστες, συνεχίζουν από το πρωί «χειρουργικές» επεμβάσεις αναζητώντας οικογένειες ή ηλικιωμένους ακόμα και σε αγροικίες για να τους μεταφέρουν.

Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουμε στην περιοχή της Πήλι, του Νέου Πύργου αλλά και στο Μετόχι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

- στην 137η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας - Αιδηψού (σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στον Αγιόκαμπο και τον 'Αγιο - Αιδηψού) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας αυτής,

- στην 3η χ/θ της Επ.Ο. Αχλαδιού - Κοτσυκιάς του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας (Νομός Ευβοίας),

- στην Επ.Ο. Δρυμώνα - Κερασιάς, στο ύψος των καταρρακτών του Δρυμώνα,

- στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Σηπιάδας - Καλαμούδι (περιοχή Ρετσινόλακκος) και

- στην παραλιακή οδό από το ύψος του κόμβου Νησιώτισσας (είσοδος για Ν. Πύργο) έως και τη διασταύρωση με την επαρχιακή οδό Ν. Πύργου - Ωρεών.

Στη Φθιώτιδα

Στην περιοχή του Δομοκού η βροχόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ήδη με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου ενώ οι περισσότεροι από τους 120 κατοίκους στο χωριό Σοφιάδα παραμένουν στο χωριό και αρνούνται να το εγκαταλείψουν παρά τις εκκλήσεις που γίνονται από την πλευρά των αρχών. Οι ίδιοι είναι ασφαλείς, έχουν και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποια από τα σπίτια.

«Οι εικόνες είναι εφιαλτικές, όμως το φαινόμενο συνεχίζεται με την ίδια ένταση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Σανίδας εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία του για τις επόμενες ώρες λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι, πάντως είμαστε σε ετοιμότητα να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή». Στην ευρύτερη περιοχή και σε άλλα χωριά, όπως το Βαρδαλή, εκτός από τις προσβάσεις που έχουν καταρρεύσει, υπάρχει διακοπή ρεύματος ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και προς την Λάρισα αλλά και προς την Καρδίτσα αφού η παλιά εθνική οδός έχει γίνει λίμνη.

Πριν από λίγο η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο από τον κόμβο της Λαμίας και κατευθύνει οδηγούς και αυτοκίνητα στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού υποδεικνύοντας στη συνέχεια να ακολουθήσουν τον Ε65 για να φτάσουν στη Θεσσαλία καθώς ο δρόμος προς το Νέο Μοναστήρι, τη Λάρισα και την Καρδίτσα έχει διακοπεί και η μοναδική πλέον πρόσβαση είναι μέσω του Ε65. Να σημειώσουμε ότι στο εθνικό δίκτυο Αθηνών Θεσσαλονίκης έχει γίνει ολική διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα από τον ανισόπεδο κόμβο της Νίκαιας έως τα όρια της Λάρισας με την Μαγνησία και η κυκλοφορία από Λάρισα προς Αθήνα εξελίσσεται μέσω Τρικάλων και του Ε65.

Στην ανατολική Φθιώτιδα και στο ύψος της Πελασγίας έχουν φουσκώσει οι χείμαρροι που έρχονται από την πλευρά της Μαγνησίας με συνέπεια στον κόμβο της Πελασγίας να έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Έχουν παρασύρει ό,τι έχουν βρει μπροστά τους, ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ μεγάλες ζημιές έχει πάθει το εργοστάσιο χαρτοποιίας της ΠΑΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί το πρωί, αποκαταστάθηκε στη συνέχεια αλλά την τελευταία ώρα νέο κύμα έχει σαρώσει κυριολεκτικά τις υποδομές με συνέπεια η αστυνομία να κόψει την κυκλοφορία στον δρόμο Πελασγίας - Γλύφας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην περιοχή της Αμφίκλειας όπου η βροχόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη χωρίς προς το παρόν να έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα.

Τέλος συνεχή μηνύματα από το 112 πληροφορούν τους κατοίκους ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρ

Εκκενώσεις και απομακρύνσεις κατοίκων στην ΠΕ Καρδίτσας

Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Αμπελώνα, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκκενώσεις κατοικιών είχαμε και μέσα στην πόλη του Παλαμά.

Στην περιοχή του δήμου έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις, το οδικό δίκτυο σε πολλές θέσεις, αλλά και οικισμοί. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δίκτυα των ομβρίων δεν μπορούν να απορροφήσουν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε και λειτουργούν πλέον ανάστροφα, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρεια.

 

Συνολικά 1.500 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος - 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία

Συνολικά 1.500 κλήσεις έχει λάβει από χθες, Τρίτη, στις 07.00 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες απ' αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι πυροσβέστες αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί και η πρόσβαση πραγματοποιείται με σωστικές λέμβους αλλά και από πεζοπόρα τμήματα.

Μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια έχουν πραγματοποιηθεί 350 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Η άντληση υδάτων πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και εφαρμόζουν το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Δαρδάνος 2» στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης.

 

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων σε Βόλο και Φάρσαλα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων στο Βόλο με 8 φορτωτές, έναν φορτωτή-εκσκαφέα τάφρων, έναν προωθητή γαιών και τρεις ελαστικές λέμβους.

Στα Φάρσαλα, συνδράμουν με τέσσερα οχήματα γενικής χρήσης και τέσσερις ελαστικές λέμβους.

Παράλληλα, έχουν φιλοξενηθεί 50 άτομα στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου