Πέμπτη 14 Μαΐου 2026

Γερμανία: Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Φρ. Μερτς κεντρικοί ομιλητές στην τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου στον Μάριο Ντράγκι

 


Με το «Βραβείο Καρλομάγνου» τιμήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, για τη συνεισφορά του στη διάσωση του ευρώ κατά την κρίση της ευρωζώνης, με την περίφημη φράση του «Ό,τι χρειαστεί» ("Whatever it takes"), για την πολιτική του ως επικεφαλής τότε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

αλλά και για τη συνολική προσφορά του στην ενωμένη Ευρώπη. Κατά την τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Άαχεν, για τον κ. Ντραγκι μίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επιφύλαξε μάλιστα θερμό έπαινο για την Ελλάδα.

   Για «υπαρξιακή και όχι μόνο δημοσιονομική» κρίση στην ευρωζώνη την επίμαχη περίοδο έκανε από την πλευρά του λόγο ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον «κίνδυνο κατακερματισμού» που αντιμετώπισε τότε η Ευρώπη. «Τα λόγια του Μάριο Ντράγκι άλλαξαν τον ρου της ιστορίας του ευρώ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς το τιμώμενο πρόσωπο όσο και προς «όσους πάλεψαν σκληρά για να πείσουν τον καθένα εκείνη την εποχή ότι η ευρωζώνη ήταν τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της». Κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα ήταν ανίκανη για μεταρρυθμίσεις - άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Μάριο Ντράγκι, αλλά και του επίσης παρευρισκόμενου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά και σήμερα είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ήταν δικαιολογημένη, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Η διαδρομή (...) έως την προεδρία του Eurogroup ήταν μακρά και επίπονη, αλλά ένα είναι βέβαιο, ο ελληνικός λαός αποδείχθηκε άξιος της εμπιστοσύνης της Ευρώπης», προσέθεσε και ταυτόχρονα προειδοποίησε για τον κίνδυνο σήμερα η Ευρώπη «να πάψει να είναι ο δημιουργός του μέλλοντός της και να καταστεί απλός θεατής των αποφάσεων που λαμβάνονται αλλού». Η Έκθεση Ντράγκι, επισήμανε, αποτελεί κάλεσμα αφύπνισης, αλλά και λεπτομερές σχέδιο δράσης. «Αυτή είναι η νέα έννοια της φράσης "Ό,τι χρειαστεί": ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια και δυνατότητα να ενεργούμε με δική μας πρωτοβουλία (...) Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας. Ας αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι όταν η Ευρώπη αποφασίσει να κάνει "ό,τι χρειαστεί", μπορεί ακόμη να διαμορφώνει την ιστορία», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε ειδική αναφορά στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στην Συνθήκη για την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «έχει έρθει ο χρόνος να την καταστήσουμε επιχειρησιακά αξιόπιστη, πολιτικά ουσιαστική και πρακτικά εφαρμόσιμη σε περιόδους κρίσης».

   Ο καγκελάριος Μερτς αναφέρθηκε στην ομιλία του στον «Σούπερ Μάριο», ο οποίος έχει, όπως είπε, καταφέρει όσα για άλλους θα απαιτούσαν «πέντε ζωές», ενώ δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στους «σωτήρες του ευρώ» και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έδειχνε, τόνισε, «από τη μία πλευρά στον δρόμο του δημοσιονομικού καθησυχασμού και από την άλλη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» για τα κράτη-μέλη του ευρώ. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Φρίντριχ Μερτς αναφέρθηκε ειδικά στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας: «Με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορούμε να πούμε: αυτός ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων ήταν για την Ελλάδα, για πολλούς ανθρώπους στη χώρα σας κ. πρωθυπουργέ, σκληρός, αλλά αποδείχθηκε σωστός. Η χώρα σας, αγαπητέ Κυριάκο, μπορεί εδώ και καιρό με τις δικές της δυνάμεις -και μάλιστα πρόωρα- να αποπληρώνει τα δάνεια που τότε ήταν απαραίτητα. Οι μεγάλες προσπάθειες άξιζαν τον κόπο. Και είμαστε ευγνώμονες για αυτό και συγχαίρουμε εσάς και όλον τον ελληνικό λαό για το πώς το καταφέρατε», δήλωσε ο καγκελάριος, ακολουθούμενος από παρατεταμένο χειροκρότημα. Όπως τόνισε, «ένας Έλληνας και ένας Γερμανός τιμούν σήμερα έναν Ιταλό και αυτού του είδους η συνεργασία είναι σίγουρα η καλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία στην Ευρώπη».

   Αναφερόμενος στη συνεισφορά του Μάριο Ντράγκι, ο Φρίντριχ Μερτς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρώην Ευρωπαίος τραπεζίτης «σταθεροποίησε το ευρώ σε επικίνδυνες εποχές», αναλαμβάνοντας μάλιστα ένα ρίσκο, το οποίο, όπως είπε, «θα μπορούσε να αποτύχει - αλλά πέτυχε και το ευρώ είναι πλέον αδιαμφισβήτητο».

   Στην ομιλία του ο κ. Μερτς εξήρε επίσης τις προτάσεις του Μάριο Ντράγκι για τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό της Ευρώπης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στο νέο διεθνές περιβάλλον και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη έχει αφυπνιστεί και έχει κατανοήσει ότι μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσω της οικονομικής ισχύος και της ισχύος ασφάλειας. «Η Ευρώπη έχει ως στόχο να γίνει μια δύναμη η οποία θα μπορεί να αντέξει τις καταιγίδες αυτής της νέας εποχής», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βασίζεται στη δική της οικονομική και στρατιωτική ισχύ και να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη προκειμένου να διεκδικήσει τα συμφέροντά της σε διεθνές επίπεδο. «Πρέπει να ορίσουμε με σιγουριά τα δικά μας συμφέροντα. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε για την προστασία αυτών των συμφερόντων», δήλωσε και, με το βλέμμα στην Ουκρανία και στις ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι «οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αποφασίζουμε ποιος μιλάει εκ μέρους μας και κανείς άλλος».

   Ο κ. Μερτς κατέστησε ωστόσο ταυτόχρονα σαφή την πάγια γερμανική θέση, η οποία απορρίπτει τη δημιουργία νέου χρέους. «Μια απλοποιημένη δομή, επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα και την άμυνα και εστίαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ευρωπαϊκή πολιτική. Όλα αυτά είναι απαραίτητα επειδή οι πόροι είναι περιορισμένοι», τόνισε ο κ. Μερτς και, αναφερόμενος στη δημιουργία νέου χρέους, υπογράμμισε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτήν την πορεία, έστω και μόνο για συνταγματικούς λόγους». Ο καγκελάριος επέκρινε ακόμη το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός στην ΕΕ εξακολουθεί να καταρτίζεται «σχεδόν σαν μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία» για διάστημα επτά ετών και ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των πόρων διατίθενται σε «αναδιανομή και επιδοτήσεις». Ο προϋπολογισμός, ανέφερε, πρέπει να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, σε έναν κόσμο στον οποίο η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

   Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι στην ομιλία αποδοχής του βραβείου ανέδειξε ως βασική αδυναμία της σημερινής Ευρώπης την υπερβολική εξάρτησή της από άλλους και το έλλειμμά της σε πολλούς τομείς, κυρίως σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ένας λόγος για αυτό, δήλωσε, είναι ότι η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πραγματικά, καθώς π.χ. οι εθνικές επιδοτήσεις για παράδειγμα υπονομεύουν τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Η απάντηση, υποστήριξε, είναι οι μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός πραγματικά ολοκληρωμένου οικονομικού χώρου. «Όσο περισσότερο μεταρρυθμίζεται η Ευρώπη, τόσο λιγότερο θα πρέπει να βασίζεται σε χρέη -κοινά ή εθνικά- προκειμένου να εξισορροπεί τον κατακερματισμό της», δήλωσε και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να καταστεί περισσότερο αυτόνομη -οικονομικά, ενεργειακά, τεχνολογικά και στον τομέα της άμυνας- και περισσότερο καινοτόμος. Για όλα αυτά, παραδέχθηκε, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις, υποστήριξε ωστόσο ταυτόχρονα και ότι οι μεγάλες κρίσεις της εποχής μπορούν να αποτελέσουν «όχι μόνο προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες» για την Ευρώπη.

   Ο Μάριο Ντράγκι ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τους επαίνους στο πρόσωπό του, έκανε όμως ειδική μνεία στην στήριξη της οικογένειάς του και κυρίως της συζύγου του, η οποία ήταν παρούσα και δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη

ΦΩΤΟ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Δ.ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου