Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Καλά λόγια και καλές πράξεις...

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει από καιρό μια πολύ συγκεκριμένη προεκλογική τακτική εν όψει των ευρωεκλογών, την οποία ξεδιπλώνει με ακρίβεια και συνέπεια. Ουδείς γι' αυτό μπορεί να την κατηγορήσει... Παρότι έχει δύο «ατυχήματα». Πρώτον, τη μεγάλη καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα, που κατέληξε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, και δεύτερον την... απρόβλεπτη «περίπτωση Μπαλτάκου».

Με επίκεντρο το «πρωτογενές πλεόνασμα» ξεδιπλώνει μια προεκλογική τακτική που αρχίζει από τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», τον «συμψηφισμό του ΦΠΑ», τον καθορισμό των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης και διάφορες άλλες «ελαφρύνσεις» από... τις πρόσφατες αυστηρές δικές της ρυθμίσεις! Και φτάνει μέχρι μια περιορισμένη και προστατευμένη έξοδο στις αγορές, που συνοδεύτηκε μάλιστα από υπερβολικούς πανηγυρισμούς και προσδοκίες οριστικής και γρήγορης αντιμετώπισης της κρίσης.
Τα καλά λόγια της κ. Μέρκελ, η «επαναθέρμανση» του επενδυτικού ταμείου για μικρομεσαίους, με τη γερμανική (μικρή κατ' αρχάς) συμμετοχή, και η επίσημη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η συνέχεια. Το πολιτικό ερώτημα είναι αν όλα αυτά είναι «άσχημα» για τη χώρα;
Ασχημα δεν είναι καθόλου. Θετικά είναι, έστω κι αν δεν είναι όλη η αλήθεια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πραγματικά της προβλήματα, ενώ παράλληλα έχουν έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα, προ των ευρωεκλογών. Λόγου χάρη η κ. Μέρκελ, υποστηρίζοντας θερμά τον κ. Σαμαρά, στην ουσία επιβραβεύει και τη δική της πολιτική για την Ευρώπη εν όψει ευρωεκλογών, για την οποία, όμως, οι νότιοι Ευρωπαίοι έχουν, δικαιολογημένα, πολλές ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Εξάλλου πολλά δύσκολα θέματα (λ.χ. ασφαλιστικό, χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά κενά 2015-2016 κ.λπ.) έχουν αφεθεί για μετά τις ευρωεκλογές, όπως επίσης και μια σειρά «νέου τύπου» διαρθρωτικές δεσμεύσεις. Για να 'μαστε, όμως, καθαροί, χωρίς μια σοβαρή διευθέτηση του χρέους και ένα επενδυτικό «σχέδιο Μάρσαλ» ούτε η ανάπτυξη, ούτε η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι εφικτοί στόχοι, με την έννοια μίας ουσιαστικής μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτά πρέπει να βάλει στο τραπέζι και να προωθήσει ο κ. Σαμαράς. Η αισιοδοξία δεν είναι κακό πράγμα, αρκεί να έχει συνέχεια και περιεχόμενο...
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου