Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μηνύσεις

Ας υποθέσουμε ότι ένας δημοσιογράφος θέλει να περιγράψει τον σωματότυπο ενός πολιτικού προσώπου. Υπάρχουν αναρίθμητες προσεγγίσεις αλλά θα συγκρίνουμε δυο από τις επιλογές. Η πρώτη είναι ευθέως προσβλητική: «πρόκειται για χοντρέλα κοιλαρά». Η δεύτερη στέκεται στα πραγματολογικά στοιχεία: «έχει ύψος 1,70 και ζυγίζει 170 κιλά». Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει υπόνοια δυσφήμισης. Στη δεύτερη περίπτωση γίνεται μεταφορά δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό πρόσωπο θίγεται, θυμώνει. Η αλήθεια δεν τον κολακεύει. Αν γνωρίζει τον δημοσιογράφο, θα του γκρινιάξει ή θα του βάλει τις φωνές. Αν γνωρίζει τον διευθυντή του μέσου ενημέρωσης, θα κινηθεί αναλόγως. Αν θέλει να κάνει ντόρο, θα καταθέσει μήνυση.   

Ο πολιτικοποιημένος αναγνώστης θα διαμαρτυρηθεί για την επιλογή της ίδιας της πληροφορίας. Τι μας ενδιαφέρει αν το πολιτικό πρόσωπο είναι υπέρβαρο; Θα αναρωτηθεί γιατί δεν ασχολούμαστε με την πολιτική του. Είναι απλό: ορισμένοι πολιτικοί δεν ασχολούνται με την πολιτική. Την ευτελίζουν. Η Ραχήλ Μακρή το κάνει συστηματικά. Κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής θητείας της η καταψήφιση του τρίτου Μνημονίου όπου αντί να απαντήσει προφορικά, ανέμισε μαντήλι με κεντημένο το «όχι». Δεν σκέφτηκε τότε ότι η πράξη της είναι ανεκδιήγητη. 

Να αναφέρουμε κι άλλα επεισόδια, μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας. Η Ραχήλ Μακρή έθεσε μια επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Προσήλθε για να απαντήσει ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης αλλά η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων άρχισε να περιαυτολογεί (έλεγε ότι δέχεται επίθεση από το κρατικό κανάλι). Μετά σηκώθηκε κι έφυγε, αναγκάζοντας τον υφυπουργό να απαντά στο άδειο έδρανό της. 

Βεβαίως κάποιοι συνάδελφοί της χαίρονται όταν την βλέπουν να αποχωρεί από την ολομέλεια. Θυμούνται τον απρεπή τρόπο της. Κορυφαία στιγμή κοινοβουλευτικού διαλόγου, με τη Σοφία Βούλτεψη, της Νέας Δημοκρατίας. Αφού της απηύθυνε ένα πολύ οικείο «τι λες μωρή» κατόπιν άφησε υπαινιγμούς για τον πατέρα της Βούλτεψη, τον οποίο υπερασπίστηκαν σθεναρά δυο βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το βέβαιον είναι ότι οι φωνές της Ραχήλ Μακρή δεν συνέβαλαν στη συζήτηση νομοσχεδίου που αφορούσε τα δάση.

Η Ραχήλ Μακρή πολιτεύεται με το θέαμα_ έχει πιθανώς μπερδέψει το Κοινοβούλιο με κάποιο τηλεοπτικό ριάλιτι. Είναι γνωστή από τον ντόρο που προκαλεί είτε με τα ρούχα της (για τα οποία έχουν γίνει συστάσεις από το προεδρείο της Βουλής) είτε με τον ασυνήθιστο τρόπο της. Δεν έχουμε ξαναδεί βουλευτή να καβαλάει κάγκελα για να εισέλθει παρανόμως σε δημόσιο κτήριο. 

Η ενασχόληση με ορισμένους βουλευτές που δεν παράγουν έργο είναι συνώνυμη της ενασχόλησης με το ευτελές. Επανερχόμαστε στο παράδειγμα του υπέρβαρου, για τον οποίο το ελάττωμα είναι οφθαλμοφανές. Αν θυμώσει που τον αποκαλούν «χοντρέλα» δεν είναι για τη διατύπωση αλλά για την πραγματικότητα. Δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό του. Το αυτό ισχύει για τη Ραχήλ Μακρή: δεν θέλει να διαβάζει την περιγραφή των πεπραγμένων της. Δεν έχει πρόβλημα με την περιγραφή αλλά με τις πράξεις της. Δυστυχώς η δικαιοσύνη δεν της δίνει το δικαίωμα να μηνύσει τον εαυτό της. Αυτή είναι η ουσία. Η Ραχήλ Μακρή με την παρουσία της δυσφημίζει τη Ραχήλ Μακρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου