Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, υποψήφιας βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ



Άρθρο της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, υποψήφιας βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου
Αγροτικής Πολιτικής στο http://agrocosmos.com

«Η αναγέννηση του αγροτικού κόσμου»

Για άλλη μια φορά, είδαμε την Τετάρτη τους αγρότες να βγαίνουν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους. Οι ροδακινοπαραγωγοί της Μακεδονίας μαζί με παραγωγούς από την Πέλλα, την Ημαθία, τη Φλώρινα και τη Λάρισα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, λόγω της μη καταβολής αποζημιώσεων για το χαλάζι και το ρώσικο εμπάργκο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Είναι, όμως, οι πρώτη φορά που οι αγρότες απαιτούν τα αυτονόητα; Η ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική όλη την τελευταία 20ετία άφησε τις δυνάμεις της αγοράς ανεξέλεγκτες να καθορίζουν το μοντέλο αγροτικής παραγωγής, ενώ από την πλευρά της πολιτείας το μόνο που εισέπρατταν οι αγρότες ήταν αδιαφορία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την τελευταία δεκαετία να παρατηρείται φθίνουσα πορεία του αγροτικού κλάδου, έντονα φαινόμενα αποεπένδυσης και ηλικιακή γήρανση των απασχολούμενων.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα από το 2006 έως το 2013 μειώθηκε κατά 27,3%, όταν στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 17,7%. Επίσης ,η χώρα μας να είναι ελλειμματική στα κυριότερα γεωργικά και κυρίως κτηνοτροφικά προϊόντα. Σήμερα, η Ελλάδα εισάγει τουλάχιστον το 80% των αναγκών της σε βόειο κρέας, το 70% σε χοίρειο και το 15% σε κρέας πουλερικών.

Μπορεί, λοιπόν, να αλλάξει η σημερινή εικόνα της πρωτογενούς παραγωγής; Η απάντηση είναι θετική και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του. . Η κυβέρνηση της Αριστεράς στα πλαίσια μίας συνολικότερης παραγωγικής ανασυγκρότησης οφείλει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, έχουμε προτείνει μέτρα άμεσης μείωσης του κόστους παραγωγής που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ (επαναφορά του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια τουλάχιστον στα προμνημονιακά επίπεδα, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο).

Μιλάμε για εξυγίανση και αναγέννηση των αγροτικών συνεταιρισμών με νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία τους και τον παραγωγικό προσανατολισμό τους.

Μετά και τις δραματικές συνέπειες του ξεπουλήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, παρά τις όποιες προβληματικές είχε η πρώτη στη λειτουργία της, μιλάμε για μία τράπεζα ειδικού σκοπού για τους αγρότες.

Τέλος, θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος που θα διασφαλίζει την ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους φορολογούμενους (ατομικό αφορολόγητο 12.000, περισσότερες κλίμακες και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα).

Με τους αγρότες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους η ελπίδα έρχεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου