Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Οι δύο «σωματοφύλακες» του Γιάνη Βαρουφάκη

Οι δύο «σωματοφύλακες» του Γιάνη Βαρουφάκη

Τζέημς Γκαλμπρέηθ - Ελενα Παναρίτη: Ποιοι είναι οι δύο οικονομολόγοι που πέταξαν σήμερα με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για Βρυξέλλες, στο πλάι του Γ. Βαρουφάκη. Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να έχει πολύ δύσκολη αποστολή. Για πολλούς θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Γι αυτό και ο υπουργός φρόντισε να πάρει μαζί του δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τον Αμερικανό καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και την οικονομολόγο, ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέα και πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη.
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ είναι γιος του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϊνσιανών οικονομολόγων. Ο κ. Γκαλμπρέιθ, οποίος συνόδευσε στη Βουλή τον Γ. Βαρουφάκη για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είναι καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων, ενώ έχει υπηρετήσει κατά καιρούς σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αλλού.
Ο ίδιος συνδέεται με πολύχρονη φιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον οποίο έχουν συγγράψει - μαζί με τον Στιούαρτ Χόλαντ - το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ». Επίσης είναι τακτικός αρθρογράφος εφημερίδων όπως οι New York Times και η Wall Street Journal.
Όσο για την κα Παναρίτη έχει δουλέψει ως οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα ενώ γράφει τις απόψεις της στο μπλογκ της και think tank thoughtAction.
Η κα Παναρίτη θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στον κ. Βαρουφάκη μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο σημερινό Εurogroup το βράδυ και την προσεχή Δευτέρα.

Από την παρουσίαση του βιβλίου της κα Παναρίτη με τίτλο "Ευημερία δίχως όρια" το 2011
Από την παρουσίαση του βιβλίου της κα Παναρίτη με τίτλο "Ευημερία δίχως όρια" το 2011
Η κα Παναρίτη στο παρελθόν δήλωνε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «πρέπει να γίνει στροφή 180 μοιρών, από τη λιτότητα να στραφούμε αποκλειστικά στις δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις, η γραφειοκρατία, οι δομές» οι οποίες θα συνδεθούν με μία νέα ελάφρυνση του χρέους.
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου