Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Συγκέντρωση κατά ευρώ και υπέρ Grexit στο Ευρωκοινοβούλιο... Το «όχι»

Συγκέντρωση κατά ευρώ και υπέρ Grexit στο Ευρωκοινοβούλιο... Το «όχι»

Την Ελλάδα έξω από το ευρώ και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα προτείνει σαν λύση η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό...
Κοινοβούλιο με θέμα το μέλλον της Ευρωζώνης. Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιοάχιμ Στάρμπατι, Ευρωβουλευτής του αντιευρωπαϊκού γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια με κεντρικό σύνθημα «όχι στο ευρώ». Στους κεντρικούς ομιλητές συμπεριλαμβανόταν και ο επικεφαλής του κόμματος, Μπερντ Λούκε, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Αμβούργου.
Σύμφωνα και με την επίσημη γραμμή του κόμματος, ο κ. Λούκε πρότεινε την επιλογή της σταδιακής εξόδου για όποια χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις παραμονής στη ζώνη του ευρώ.  Επισήμανε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία βασικά προβλήματα: 1) η διαχείριση της διαρροής των κεφαλαίων, 2) τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν και 3) τα διασυνοριακά χρέη. Πρότεινε μάλιστα να επιτραπεί και δεύτερο νόμισμα παράλληλα με το ευρώ  και πρόσθεσε ότι «αν δεν πειραχθούν οι αποταμιεύσεις των πολιτών σε ευρώ, η έξοδος της Ελλάδας είναι εφικτή χωρίς καταστροφικές συνέπειες για την χώρα αλλά και για την Ευρώπη».
«Το ευρώ δεν είναι βιώσιμο» υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Αλμπέρτο Μπανιάι, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαμπριέλε ντ’Ανούντσιο στην Πεσκάρα. Με τη λιτότητα να συνεχίζεται, ο λαός θα αντιδράσει. Για το λόγο αυτό «πρέπει να αποδημήσουμε το ενιαίο νόμισμα πριν εκείνο στραφεί εναντίον μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Η έξοδος της Έλλαδας θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα» υποστήριξε ο Πέτερ βαν Ντάλεν, ολλανδός ευρωβουλευτής της Χριστιανικής Ένωσης. Με την Ελλάδα μέσα στις τρείς πιο υπερχρεωμένες χώρες, το μέσο εισόδημα των ευρωπαίων πολιτών στις περισσότερες χώρες να έχει μειωθεί ενώ ταυτόχρονα το χρέος να έχει εκτοξευθεί και τα επίπεδα ανεργίας στη χώρα να είναι πολύ υψηλά, « μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να βοηθήσει το ελληνικό λαό να ανακάμψει γρηγορότερα από ότι πιστεύουν κάποιοι »  συμπέρανε ο κ. Βαν Ντάλεν και κάλεσε την Ε.Ε. να δημιουργήσει τα απαραίτητα κριτήρια για όποια χώρα επιθυμεί να εξέλθει της ευρωζώνης.
«Κόρη του ολοκαυτώματος» χαρακτήρισε την ΟΝΕ ο Φριτς Μπολκενστάιν, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε, όπως δήλωσε, για να μπορέσει να περιορίσει την δυναμική του γερμανικού μάρκου. Η είσοδος της Ελλάδας στη νομισματική ένωση ήταν λάθος, σύμφωνα με τον Μπολκενστάιν, και θα πρέπει να την εγκαταλείψει ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουν και άλλες χώρες σε ανάλογη κατάσταση.
Μιλώντας για τη Γαλλία, η Μπριζίτ Γκρανβίλ, καθηγήτρια διεθνών οικονομικών και οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κουήν Μαίρη του Λονδίνου, ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή « κάστα» που βλέπει την Ευρώπη σαν «θρησκεία». Το παρατσούκλι των ανθρώπων που εκπαιδεύονται στις σχολές που παράγουν δημόσιους αξιωματούχους είναι  « Βερσαλλίες ».  Τους ονομάζουν έτσι, πρόσθεσε η κ. Γκρανβίλ, γιατί όπως και τότε, οι ελίτ έχουν το μονοπώλιο εξουσίας και γνώσης ενώ « ο μόνος τρόπος να αλλάξει πλέον κάτι είναι οι φωνές των πολιτών που έχουν βαρεθεί το υπάρχον σύστημα και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα που στρέφονται εναντίον της Ευρώπης ».
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου