Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Από τη Νεφέλη Μπέτα * H εκλογική αναμέτρηση αποτελεί πια παρελθόν



Από τη Νεφέλη Μπέτα

H εκλογική αναμέτρηση αποτελεί πια παρελθόν. Ωστόσο, ακόμα μερικοί δεν λένε να συνέλθουν


. Άλλοι από χαρά, καθώς είχαν ξεγραμμένη από καιρό, την είσοδό τους στη βουλή και άλλοι δεν βρίσκουν παρηγοριά για τη συντριβή τους, καθώς από μεγαλοστελέχη και ηχηρά ονόματα σε αυτήν τουλάχιστον την 4ετία «σβήστηκαν» από τον πολιτικό χάρτη.
Νικητής αυτής της αναμέτρησης αναμφίβολα, ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας, που πολλοί θεωρούν τη νίκη του καθαρά προσωπική υπόθεση. Υπέγραψε μνημόνιο, που αποτέλεσε την καταδίκη των πολιτικών του αντιπάλων στο παρελθόν, Παπανδρέου και Σαμαρά, επιβλήθηκαν capital controls μέσα σε λίγους μήνες. Κι όμως, όλα αυτά δεν στάθηκαν αρκετά ώστε να «εκθρονίσουν» τον Αλέξη που κατάφερε όχι απλά να εξασφαλίσει να μη διαμελιστεί το κόμμα του, με το σχηματισμό της Λαϊκής ενότητας, αλλά να στείλει τους αποστάτες σπίτι τους και παρά τη διαρροή ψήφων να προηγηθεί έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 7,5 μονάδες και 35,46%.
Βέβαια, μια νίκη σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν λέει να βγει από την κρίση, δεν ξέρουμε κατά πόσο αποτελεί νίκη ή δυσβάσταχτο φορτίο… Ο Αλέξης δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, καθώς, όπως ακούγεται από στόμα σε στόμα, είχε απλά μια δεύτερη ευκαιρία στη διακυβέρνηση του τόπου. Από την άλλη, οι προς τα αριστερά ψηφοφόροι δεν επιθυμούσαν με τίποτα την άνοδο στην εξουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που αντιπροσωπεύει το παλιό σύστημα κάτι που πολλοί απεχθάνονται, οπότε είχαν το σκεπτικό μη χείρον βέλτιστον!
Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, φαίνεται ικανοποιημένη, καθώς όπως πηγές του κόμματος αναφέρουν, ούτε τους διέλυσαν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι ούτε τους αποτελείωσαν κι αυτό τους γεμίζει αισιοδοξία σε έναν όλο πιο φθαρμένο -από μνημόνια και σκληρά εφαρμοζόμενα μέτρα- ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία, περιμένει στη «γωνία» για να κατακτήσει και πάλι την εξουσία.
Η νέα βουλή, όπως διαμορφώθηκε, είναι 8κομματική με 3η δύναμη τη Χρυσή αυγή που όλοι εχθρεύονται από κόμματα, κανάλια και πολίτες, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να «βρίσκει» ψηφοφόρους και να αυξάνει τα ποσοστά της. Το ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα του ηγέτιδα, Φώφη Γεννηματά σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του, χωρίς φυσικά να θυμίζει σε τίποτα την παλιά του δυναμική.
Το ΚΚΕ σταθερό, αντί για ανοδικό, παρά την άνοδο της αριστεράς στην Ελλάδα, το ΠΟΤΑΜΙ πτωτικό. Πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Πρόεδρος του ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, θα παραιτούνταν, αν έπεφτε το κόμμα κάτω από 5%, όπως κι έγινε. Εν μία νυκτί δημιουργήθηκε, εν μία θα διαλυθεί;
Η μεγάλη έκπληξη, όμως για όλους και κυρίως, για τον Πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Λεβέντη ήταν η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή μετά από 25ετή προσπάθεια. Στην πρώτη συνέντευξη, που του έγινε μάλιστα έδειχνε ούτε ο ίδιος ο Λεβέντης να μην πιστεύει την είσοδό του στη Βουλή!
Σταμάτησαν ήδη οι ομιλίες, οι αγκαλιές Καμμένου και Τσίπρα, τώρα ξεκινάει η διακυβέρνηση… Θα καταφέρουν να σώσουν τη Χώρα ή σε μερικούς μήνες, θα ψάχνει η χώρα για νέο «Μεσσία»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου