Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Κόκκινα δάνεια - "εφάμεν τον βου τζιαι έμεινεν ο νούρος"



Κόκκινα δάνεια - "εφάμεν τον βου τζιαι έμεινεν ο νούρος" 


Οι πολίτες για ακόμα μια φορά θα καλεστούν να θυσιαστούν για να «σώσουν» τις τράπεζες. Ο αδύναμος κρίκος που λέγεται «δανειολήπτης» καλείται να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο του 2015  τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονταν στα €27.4 δισεκατομμύρια ή  το 47.4% του εγχώριου δανειακού χαρτοφυλακίου, που είναι €57.8 δισεκατομμύρια.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τείνουν να εκτροχιάσουν το success story της κυβέρνησης και η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί νέο μνημόνιο. Ακούμε τον Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος να λέει ότι τρέμει στην ιδέα της μη ψήφισης του νομοσχεδίου για τη πώληση δανείων. Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει ο εκφοβισμός των πολιτών ότι αν δεν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο. Μας θυμίζουν και την κυπριακή παροιμία «εφάμεν τον βου τζιαι έμεινεν ο νούρος». 
Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θα είναι το τελικό κτύπημα στην Κυπριακή κοινωνία. Τα επενδυτικά ταμεία που θα αγοράσουν τα δάνεια αυτά σε πολύ χαμηλή τιμή 15%-20% της αξίας τους, θα τα πουλήσουν μετά 25%-30% της αξίας τους και θα έχουν ένα σεβαστό κέρδος. Ο σκοπός θα είναι το γρήγορο κέρδος. Τα δάνεια αυτά προήλθαν από τη μεγάλη φούσκα ακινήτων κατά τη περίοδο 2003-2011. Τη περίοδο αυτή οι τράπεζες είχαν πολλές ξένες κυρίως καταθέσεις και με μεγάλη ευκολία χορηγούσαν δεξιά και αριστερά δάνεια χωρίς  να εξετάζουν τη δυνατότητα του δανειολήπτη αν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο. Πολλές φορές τα τραπεζικά ιδρύματα χορηγούσαν δάνεια μέχρι και το 100% του μισθού του δανειζομένου. Φυσικά αυτό το έκαναν γιατί έδειχναν υψηλά κέρδη στους  ισολογισμούς τους και οι διευθυντές που ενέκριναν αυτά τα δάνεια θα είχανκαι τα ανάλογα μπόνους.  
Τα λεφτά που μοίραζαν σε δάνεια όμως ήταν λεφτά καταθετών και όχι δικά τους. Οι διευθυντές όμως το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να πάρουν το παχουλό μπόνους στο τέλος του χρόνου. Το πιο λογικό και το πιο δίκαιο θα ήταν αυτοί οι διευθυντές που ενέκριναν δάνεια τα οποία δεν θα μπορούσαν εξαρχής να εξυπηρετηθούν να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Τα λεφτά που μοίραζαν δεν ήταν δικά τους ήταν των καταθετών. Επιστροφή των μπόνους που έπαιρναν και δέσμευση της περιουσίας τους θα ήταν μια ορθή πράξη σε μια ευνομούμενη πολιτεία.  
Οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι δανειολήπτες δυστυχώς σήμερα δεν έχουν πολλές επιλογές. Αν πουλήσουν σήμερα το ακίνητο τους θα χάσουν αρκετά λόγω  μειωμένης ζήτησης και θα έχουν να πληρώσουν και το υπόλοιπο του δανείου.  Μια καλή λύση θα είναι το πάγωμα και κούρεμα του δανείου μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν στους δανειολήπτες να μπορέσουν ξανά να σταθούν στα πόδια τους.
Κυριάκος Κυριάκου 
Αν. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου