Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Έχε το νου σου στο παιδί! Ψέματα λένε»

«Έχε το νου σου στο παιδί! Ψέματα λένε»


Συγκλονιστικά στοιχεία που μαρτυρούν την κατάρρευση του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ευρώπη, στην εκδήλωση της GUE/NGL, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών  Κωνσταντίνας Κούνεβα και Τάκη Χατζηγεωργίου.

Από τη μια πλευρά πάνω από 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν «εξαφανιστεί» και μένουν στα αζήτητα. Από την άλλη, στη Βρετανία και τη Σουηδία, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υποβληθεί και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, παιδιά, κυριολεκτικά, αρπάζονται από τους βιολογικούς γονείς τους και υπάγονται σε ένα ιδιότυπο και τραυματικό σύστημα «υποχρεωτικής φροντίδας». Από τη μια πλευρά το καρτέλ του trafficking «τιμολογεί» τα παιδιά από 4.000 έως 14.000 το ένα, ανάλογα με τη «ζήτηση». Από την άλλη χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες περιμένουν μήνες σε κέντρα φιλοξενίας μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες επανένωσης με τις οικογένειές τους, που βαλτώνουν στο αίσχος των κλειστών συνόρων.

Τα πιο πάνω στοιχεία, που αποκαλύπτουν την αληθινά σχιζοφρενική εικόνα του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ευρώπη, κατατέθηκαν στην εκδήλωση «Τα παιδιά δεν είναι για πούλημα: η μαύρη τρύπα του πολιτισμού μας» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώθηκε από τους ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ) και Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ).

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ απηύθυνε μήνυμα προς όλους τους θεσμούς, τις δομές, τους γιατρούς, προς όλους τους ανθρώπους, προκειμένου να συνεργαστούν και από κοινού να δράσουν για το πρόβλημα. Τόνισε παράλληλα ότι η  «εμπορία προσώπων είναι ένα ζήτημα που δένεται τόσο βαθιά με την παγκόσμια φτώχεια έτσι ώστε αν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε το θέμα της μετακίνησης του πλούτου στους φτωχότερους πληθυσμούς του κόσμου δεν θα καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της ισότητας και το μεγάλο πρόβλημα της εμπορίας. Οι θεσμοί έχουν τεράστια ευθύνη για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Εξίσου μεγάλη όμως έχουμε και εμείς. Συλλογικά αλλά και ο καθένας ξεχωριστά. Πρέπει να κάνουμε μικρά, καθημερινά, σωστά βήματα, προς την ορθή κατεύθυνση»

Στην παρέμβαση της η Κωνσταντίνα  Κούνεβα, η οποία είχε και την πρωτοβουλία και συντόνισε το πρώτο πάνελ των ομιλητών τόνισε ότι «δυστυχώς, τα παιδιά ζούνε σε έναν κόσμο απίστευτης σκληρότητας. Αυτή είναι η αλήθεια, ακόμη κι όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει κάνει μια συμφωνία με την Τουρκία να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της. Είναι μια προβληματική συμφωνία για πολλούς λόγους. Προχθές ένα γαλλικό κανάλι έδειξε ένα φοβερό ρεπορτάζ για μικρά παιδιά- πρόσφυγες που αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης. Παιδιά που θα έπρεπε να είναι στα σχολεία. Ωραία έλυσε το πρόβλημα η πολιτισμένη Ευρώπη! Το έκλεισε έξω από την πόρτα της, κι είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και συνένοχοι σε αυτή την υποκρισία».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (γραφείο της Συντονίστριας της Κομισιόν για το trafficking), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  για τους πρόσφυγες, της UNICEF, εκπρόσωποι ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων  καθώς και ο Δρ. Παναγιώτης Σταυρινίδης, επίκουρος Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου