Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ισχυρό μήνυμα στήριξης Ομπάμα για χρέος και πρσφυγικό

Ισχυρό μήνυμα στήριξης Ομπάμα για χρέος και πρσφυγικό

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού Προέδρου.
Στην συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.
Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.
Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής  
Όπως υπογραμμίζεται, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής των οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών κέντρων εξουσίας.
Στον τομέα αυτόν δε, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ισχυρό μήνυμα στηριξης Ομπάμα 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε οτι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.
Σε ότι αφορά το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.
Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών 'Αμυνας των δύο χωρών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».
Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».
Παρέμβαση Τσίπρα στην συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του την συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με αντικείμενο την "Προβολή Σταθερότητας" (Projecting Stability), αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.
Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές - επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας - έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα επισήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη, καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες.
Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.
Σε ότι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίας είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ανησυχεί την Ελλάδα και την επηρεάζει άμεσα, όπως εξάλλου και όλους τους Συμμάχους ασχέτως γεωγραφίας.
Πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του εργαλείου (της "προβολής σταθερότητας") πρέπει να γίνει με βάση την αξιοποίηση της εμπειρίας του παρελθόντος, δεδομένου ότι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε διάφορα μέρη, είχε εντελώς αντίθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο αποτέλεσμα στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS.
Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την συνεισφορά - ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης - στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτιμά θετικά την αρωγή που προσφέρεται επί του παρόντος από το έδαφος της Ιορδανίας -την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη χώρα για την περιοχή- ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θέσει ένα πραγματιστικό επίπεδο φιλοδοξίας και να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από την προηγούμενη παρουσία του στην χώρα.
Ο πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην νέα λιβυκή κυβέρνηση κσι στις προσπάθειές της για συμφιλίωση και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νομίμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη.
Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο σε σχέση με την επιχείρηση της ΕΕ Sophia, επισήμανε ότι αυτή είναι αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στηρίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών.
Ο πρωθυπουργός έθεσε στην παρέμβασή του πλαίσιο αρχών οι οποίες πρέπει να διέπουν την σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και ειδικότερα, ανέφερε έξι άξονες:
(α) προσέγγιση Οργανισμού προς Οργανισμό,
(β) αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων,
(γ) σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών και της συμμετοχής σε αυτούς,
(δ) άνευ όρων σεβασμό της αρχής του μη αποκλεισμού,
(ε) πλήρη διαφάνεια έναντι όλων των κρατών - μελών και
(στ) αναγνώριση και σεβασμό του διακριτού ρόλου και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού.
Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

 
ΑΠΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου