Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Δ. Κουτσούμπας: Με ισχυρό ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον λαό


 Δ. Κουτσούμπας: Με ισχυρό ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον λαό

«Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Μία είναι η Κυριακή, οι εκλογές είναι την 21η Μαΐου. Το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης με τη σειρά, τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων θα καθορίσουν και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα γίνουν άλλες εκλογές σε άλλη ημερομηνία με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Η ουσία θα παραμένει ίδια: οι δεύτερες εκλογές γίνονται μόνο για να κλαπούν ψήφοι από τα υπόλοιπα κόμματα για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα, για να κάνουν αυτό που έχουν αυτά ως εκλογικό στόχο, δηλαδή, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση».

 

Πρόσθεσε ότι «και τώρα με το αναλογικότερο σύστημα εμείς πάλι πιστεύουμε ότι αντικειμενικά υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση και από τον πρώτο γύρο, όχι απαραίτητα μονοκομματική κυβέρνηση, (αλλά) κυβέρνηση συνεργασίας και αυτή μας η εκτίμηση στηρίζεται στο ότι όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, εκτός του ΚΚΕ, έχουν κοινή στρατηγική σε όλα τα κομβικά, κεντρικά ζητήματα».

 

Ο Δ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές ότι το ΚΚΕ «λέει καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό, και προεκλογικά, ότι η συμμετοχή, η στήριξη, η ανοχή του ΚΚΕ σε μια αντιλαϊκή αστική κυβέρνηση, δεν συνιστά ούτε πραγματική πίεση για επίλυση λαϊκών προβλημάτων, το εντελώς αντίθετο».

 

Όπως εξήγησε «ένα ΚΚΕ εγκλωβισμένο σε μια κυβέρνηση που θα ψηφίζει και θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα υπακούει στους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς, σημαίνει ο ελληνικός λαός και το κίνημά του να είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Σημαίνει νέες απογοητεύσεις, περισσότερα χαμένα χρόνια γιατί η αλλαγή του μηχανοδηγού δεν αλλάζει την κατεύθυνση όταν οι ράγες είναι αντιλαϊκές».

 

«Γι' αυτό», επισήμανε στη συνέχεια, «και οι λεγόμενες «προοδευτικές κυβερνήσεις» όποτε και όπου δοκιμάστηκαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όχι μόνο δεν ανέκοψαν, όχι μόνο συνέχισαν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά αποτέλεσαν και παράγοντα συντηρητικοποίησης, ενίσχυσης της λογικής ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική». Διέσυραν αξίες, ιδανικά με αποτέλεσμα να επανατροφοδοτηθούν αντιδραστικές, ακροδεξιές δυνάμεις».

 

«Δεν λέμε ψέμματα στον ελληνικό λαό, δεν χαϊδεύουμε αυτιά πριν όπως κάνουν άλλα κόμματα και την άλλη μέρα των εκλογών να του πούμε άλλα. Η μοναδική αποτελεσματική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε μια τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι από το λαό και το κίνημά του, δηλαδή «από τα κάτω». Και εδώ χρειάζεται ένα ΚΚΕ που θα είναι μπροστά σε αυτούς τους αγώνες, που θα ασκεί το δικό του αυτοτελή πρωτοπόρο ρόλο, χωρίς δεσμεύσεις και αυτό πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξουν και «ανάσες» και κατακτήσεις για το λαό» τόνισε.

 

Σημείωσε, ακόμα, πως «ό,τι θετικό για το λαό φέρει μια κυβέρνηση συνεργασίας ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να το ψηφίζουμε στη Βουλή» επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει οποιαδήποτε συμμετοχή, ανοχή, ή στήριξη της κυβέρνησης.

 

Ερωτηθείς για τη δυναμική του ΚΚΕ, επισήμανε, καταρχήν την «σημαντική δυναμική που αναπτύσσει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του εκεί που πρώτα καθορίζεται η εξέλιξη της κοινωνίας και η ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών, δηλαδή στον αγώνα και στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ είναι δεύτερη δύναμη σε πανεθνικό επίπεδο στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, με περίπου 25%, πρώτη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα με ποσοστό πάνω από 35%-36% και σε μια σειρά τομείς πολύ σημαντικούς».

 

Σημείωσε, επίσης, ορισμένα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπως ότι «το 40%, περίπου, του ελληνικού λαού θεωρεί πιο αξιόπιστο κόμμα το ΚΚΕ».

 

«'Αρα, αυτό πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη, ενώ βλέπουμε μια δυναμική και στον κόσμο που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα, ακόμα και ΝΔ, απλοί άνθρωποι, εργαζόμενοι που συμμετείχαν στους αγώνες και βλέπουν μια λύση το ΚΚΕ» ανέφερε.

 

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για τις πλούσιες και πολύμορφες δράσεις του ΚΚΕ, διαχρονικά, σε ζητήματα που αφορούν στον Πολιτισμό, καθώς και για τους επίσης, πολύμορφους τρόπους με τους οποίους το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επικοινωνούν τις θέσεις και τις απόψεις τους σε ζητήματα που αφορούν και συζητά η κοινωνία.


Δ. Κουτσούμπας: Με ισχυρό ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον λαό

 

«Οι εκλογές θα κριθούν στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός με όποια κυβέρνηση είτε πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε, τελικά, κάνουν μονοκομματική κυβέρνηση, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλους διαθέσιμους που τέτοιοι υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα από τα μικρότερα κόμματα» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει «κυβέρνηση ηττημένων» απάντησε «δεν ξέρω τι θα κάνει παίρνοντας την δεύτερη εντολή, αν την έχει, ο κ. Τσίπρας. Το έχει αποκλείσει, ο κ. Τσίπρας, όμως δεν το αποκλείουν ο κ. Δραγασάκης, ο κ. Τσακαλώτος, δεν το έχουν αποκλείσει άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω παίζουν παιχνίδι. Έτσι είναι αυτό το κόμμα, ολίγον τυχοδιωκτικό, ολίγον «ναι μεν αλλά», ολίγον άλλα λέμε τώρα, άλλα κάνουμε μετά».

 

Πρόσθεσε, καταλήγοντας, ότι «τα έχουμε ζήσει. Το 2015 που είχε μεγαλύτερη δυναμική ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές έκανε κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό μόρφωμα που αποσπάστηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. 'Αρα μην λέει κανείς ότι δεν μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση διαφόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου