Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Γ. Βαρουφάκης: Ζούμε ξανά το 2009

 


Γ. Βαρουφάκης: Ζούμε ξανά το 2009

«Ζούμε ξανά το 2009. Η χώρα είχε ήδη φύγει προς τον γκρεμό, τα θεμέλιά της ήταν σαθρά και διαλύονταν , πηγαίναμε κατευθείαν για την καταστροφή, και είχαμε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ζητούσε να θριαμβολογούμε και να ζητωραυγάζουμε που ήμασταν μια θωρακισμένη οικονομία, το ΠΑΣΟΚ μας έλεγε ότι είμαστε στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, και βέβαια ότι υπάρχουν λεφτά και θα γίνουν όλοι πλουσιότεροι. Κάτι αντίστοιχο ζούμε και τώρα». Αυτά τόνισε σήμερα το μεσημέρι από την Καρδίτσα, ο επικεφαλής του Μέρε25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, παρουσιάζοντας παράλληλα και το ψηφοδέλτιο του κόμματος για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Και εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης:

«Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θωρακισμένη οικονομία, μην διακινδυνεύσουμε λέει ο κ. Μητσοτάκης τη σταθερότητα που έχει φέρει η Νέα Δημοκρατία...Ποια σταθερότητα; Και έρχεται ο κ. Τσίπρας με εξαγγελίες, νέα προγράμματα Θεσσαλονίκης, νέες παροχές, δισεκατομμύρια από εδώ, δισεκατομμύρια από εκεί...». Εμείς συνέχισε ο ίδιος μιλώντας για το Μέρα25-Συμμαχία για τη Ρήξη, " δεν λαϊκίζουμε, δεν λέμε επί παραδείγματι ότι θα σας αυξήσουμε τις συντάξεις, θα τις πάμε στο Θεό. Λέμε ότι τα ταμείο είναι μείον...». Ακόμα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως σε μια χρεωκοπημένη οικονομία, ο ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι στο 24%, υψηλότερα και από τη Γερμανία. Εμείς θα προχωρήσουμε σε ραγδαία μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15% και διαμόρφωση του κατώτατου συντελεστή στο 0%, ώστε τα λαϊκά νοικοκυριά να εξοικονομούν κάθε μήνα χρήματα για την επιβίωσή τους.

"Εμείς, δεν γεννάμε χρήμα", κατέληξε τονίζοντας, " αυτοί γεννάνε μέσα από τη χρεωκοπία των συνανθρώπων μας. Εμείς δεν κάνουμε εξαγγελίες, θα γεννήσουμε λεφτά και θα σας δώσουμε όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν έχουμε λεφτά να σας δώσουμε, μιλάμε συγκεκριμένα, μπορούμε να σας προστατεύσουμε από την λεηλασία, και αυτή είναι η διαφορά που έχουμε με τα τρία μνημονιακά κόμματα" τόνισε επίσης. Μιλώντας ο επικεφαλής του Μέρα25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε πως απαιτούνται πολιτικές που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, πολιτικές εξυγίανσης της αγοράς, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και από την αρχή υγιείς συνεταιρισμοί. Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν την ελεύθερη δημοσιογραφία, να στηρίξουν όπως είπε τους βασικούς κανόνες κοινοβουλευτισμού, την ουσία της εκλογικής νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια επίσημη καταγγελία του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καταγγέλλουμε τον ωμό και απροκάλυπτο αποκλεισμό των εκπροσώπων της παράταξής μας από το κανάλι και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Θα αναφερθώ σε τρία περιστατικά:

Πρώτο περαστικό συνέβη την 26η Απριλίου. Ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος και βουλευτής του Βορείου Τομέα των Αθηνών Κλέων Γρηγοριάδης είχε προσκληθεί στην εκπομπή της κυρίας Νίκης Λυμπεράκη στο Mega. Την τελευταία στιγμή εκλήθη για να του πουν ότι δεν είναι πλέον προσκεκλημένος. Το κανάλι ήρθε σε επαφή με τον κ. Έντμαν και ζήτησε άλλον εκπρόσωπο, γιατί, σύμφωνα με το κανάλι - δεν σημαίνει ότι το πιστεύουμε αυτό - οι πολιτικοί αντίπαλοι που θα ήταν στο πάνελ δεν θέλανε τον κ. Κλέωνα Γρηγοριάδη. Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι. Η ιδέα και μόνο ότι επιλέγεις τον πολιτικό σου αντίπαλο, είναι απεχθής. Κατόπιν, οι υπεύθυνοι του Mega, είπαν ψέματα στο Γραφείο Τύπου μας, ότι τελικά δεν θα τον προσκαλέσουν, γιατί το πάνελ θα είναι πιο μικρό, θα είναι μόνο τα μεγάλα κόμματα. Τελικά, όπως απεδείχθη, το πάνελ ήταν μια χαρά μεγάλο, μόνο το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δεν υπήρχε.

Μερικές μέρες αργότερα ένας πολύ καλός δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Μανιάτης που δουλεύει και αυτός για τον κ. Μαρινάκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μου ζήτησε συνέντευξη, την οποία έδωσα ολοκληρωμένα και περιεκτικά. Όταν, όμως, έπρεπε να δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η συνέντευξη την 8η Μαΐου, ο κ. Μαρινάκης παρενέβη και απαγόρευσε τη δημοσίευση της συνέντευξης.

Το τρίτο επεισόδιο συνέβη χθες .Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, που ήταν εκπρόσωπος Τύπου πριν από τον Έρικ Έντμαν, και σήμερα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ήταν προσκεκλημένος πάλι στην εκπομπή της κυρίας Λυμπεράκη. Πάλι την τελευταία στιγμή πληροφορήθηκε ότι δεν είναι πλέον προσκεκλημένος, πάλι με την δικαιολογία ότι το πάνελ θα είναι πιο μικρό και δεν θα προβληθούν τα μικρά κόμματα. Τελικά το πάνελ ήταν μεγάλο, ήταν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκεί και στη θέση του Μιχάλη Κριθαρίδη ήταν η κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την κυρία Κουτσούμπα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να είναι στο πάνελ".

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι " η καταγγελία μας δεν αφορά τους δημοσιογράφους. Εμείς προσπαθούμε να προστατέψουμε τους δημοσιογράφους" και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να στηρίξουν και αυτά την ελεύθερη δημοσιογραφία, τους βασικούς κανόνες κοινοβουλευτισμού, την εκλογική νομοθεσία όσον αφορά στην εκπροσώπηση των κομμάτων στη διάρκεια, τουλάχιστον, την προεκλογική.

Επίσης ανάφερε ότι " η μάχη με την ολιγαρχία χωρίς σύνορα είναι σκληρή. Εμείς δεν παραπονούμαστε, εμείς αγκαλιάζουμε το μίσος του κ. Μαρινάκη, γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο ο κ. Μαρινάκης, είναι και ο κ. Αλαφούζος ο οποίος έχει κάνει μήνυση στον Κλέωνα Γρηγοριάδη, επειδή είπε την αλήθεια για τη μεταφορά του πετρελαίου του Πούτιν από τα τάνκερ τόσο του κ. Αλαφούζου όσο και του κ. Μαρινάκη, του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Λάτση, των υπολοίπων εφοπλιστών του Λονδίνου.Ξέρουμε ότι η ολιγαρχία δίχως σύνορα θα μας πολεμήσει με όλα της τα έννομα και άνομα μέσα.

Εμείς αγκαλιάζουμε την εχθρότητά τους αλλά έχουμε ιερή υποχρέωση ως ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να καλέσουμε τους υπόλοιπους προοδευτικούς πολίτες, ακόμα και αν δεν συμφωνούν με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, να συμπαραταχθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα υπέρ βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελληνίδων, των Ελλήνων. Απέναντι στην ανοιχτή υπονόμευση της Δημοκρατίας οι δημοκράτες, οι δημοκράτισσες έχουμε ιερή υποχρέωση να συμπαραταχθούμε.

Εμείς προχωράμε με το χαμόγελο και με τη χαρά ότι ενοχλούμε αυτούς που άνομα και παράνομα υπονομεύουν τη Δημοκρατία.

Τέλος αναφερόμενος στην εργασιακή κατάσταση των σημερινών νέων μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για χαμηλούς μισθούς και εισοδήματα, για περιστασιακή και ανασφάλιστη εργασία και εμφάνιση εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα.

 

Αποστόλης Ζώης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου