Στην Ουγγαρία ο Μ. Ρούμπιο μετά τη διάσκεψη του Μονάχου - Συνάντηση με Β. Ορμπάν * Επίθεση στο Σίδνεϊ: Πρώτη εμφάνιση του κατηγορουμένου Ναβίντ Ακράμ ενώπιον της δικαιοσύνης της Αυστραλίας * Την κατάσχεση 6,6 τόνων κοκαΐνης στην Ειρηνικό, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ * Η Ιαπωνία επέδωσε «αυστηρή διαμαρτυρία» στην Κίνα * Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 16 ετών * Δολοφονία Ναβάλνι: Το Κρεμλίνο απορρίπτει το πόρισμα της έρευνας πέντε ευρωπαϊκών χωρών * Ισπανία: Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε πρόγραμμα 120 δισ. ευρώ για τόνωση των επενδύσεων * Γροιλανδία: Η δυτική της ακτή βίωσε τον θερμότερο Ιανουάριο που έχει καταγράψει ποτέ * Η ΕΕ θα συμμετάσχει στo συμβουλίου ειρήνης του Τραμπ για τη Γάζα ως παρατηρητής * Ο Τραμπ επιθυμεί την «επιτυχία» του ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν στις εκλογές, λέει ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο * Γαλλία: Οξεία πολιτική ένταση έχει προκαλέσει o θάνατος ενός φοιτητή 23 ετών έπειτα από βίαιες συγκρούσεις ομάδων ατόμων προσκείμενων στην άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά * Η Γερμανία λέει ότι οι συνομιλίες με την Γαλλία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο * Η Τεχεράνη πιστεύει ότι η αμερικανική θέση στο ζήτημα των πυρηνικών έχει γίνει «πιο ρεαλιστική» * Πυρηνικό πρόγραμμα - Ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα με τον διευθυντή του ΔΟΑΕ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026

Νέες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών στη Γενεύη



Ρώσοι και ουκρανοί διαπραγματευτές έφθασαν στη Γενεύη για να αρχίσουν σήμερα, μαζί με μια αμερικανική αντιπροσωπεία, νέα σύνοδο συνομιλιών και να επιχειρήσουν να βάλουν τέλος σε τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από δύο συναντήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ήταν μάλλον άκαρπες.

Η ομάδα των ρώσων διαπραγματευτών, με επικεφαλής τον εθνικιστή ιστορικό και πρώην υπουργό Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, προσγειώθηκε γύρω στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη, σύμφωνα με πηγή στους κόλπους αυτής της αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική ομάδα έφθασε χθες στη Γενεύη, είχε γνωστοποιήσει χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πριν αρχίσουν αυτές οι νέες συνομιλίες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν και αναχαίτισαν περισσότερα από 150 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, την Κριμαία και την Αζοφική Θάλασσα.

Τα δύο μέρη εργάζονται στη βάση του αμερικανικού σχεδίου που παρουσιάσθηκε πριν από μήνες. Το ενδεχόμενο να προχωρήσει το Κίεβο σε εδαφικές παραχωρήσεις, με αντάλλαγμα δυτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά του, βρίσκεται στο κέντρο των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις σκοντάφτουν κυρίως όσον αφορά την τύχη του Ντονμπάς, της μεγάλης βιομηχανικής λεκάνης της ανατολικής Ουκρανίας. Η Μόσχα ζητάει να αποσυρθούν οι ουκρανικές δυνάμεις από ζώνες που εξακολουθούν να ελέγχουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς, κάτι που το Κίεβο αρνείται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση για να επιτύχει μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης που ξέσπασε με τη μαζική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022.

«Η Ουκρανία καλά θα κάνει να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών και μάλιστα γρήγορα», επανέλαβε χθες το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου