Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

« Το Βελημάχι Αρκαδίας. Ιστορία και Λαϊκός Πολιτισμός.»

Γεώργιος Θεοδώρου Χριστόπουλος
«Το Βελημάχι της Αρκαδίας και ή ιστορία του..»


« Το Βελημάχι Αρκαδίας. Ιστορία και Λαϊκός Πολιτισμός.»


Ο μαρασμός, ή εγκατάλειψη και ή ερήμωση εκατοντάδων χωριών, στην ελληνική περιφέρεια, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Χιλιάδες νέοι εγκατέλειψαν τα χωριά τους και τα σπίτια τους, αναζητώντας σ΄ άλλες περιοχές, μεγαλουπόλεις και νησιά μια καλύτερη ζωή. Εκατοντάδες νέοι έφυγαν εκτός Ελλάδας, με όνειρα και ελπίδες για μια άλλη ζωή. Ένα απ΄ αυτά τα χωριά είναι και το Βελημάχι Αρκαδίας, στην ορεινή Γορτυνία. Και τυχαίνει να είναι λίγα χιλιόμετρα από το δικό μου χωριό, Βούτση Γορτυνίας.
Για την «Ιστορία και τον Λαϊκό Πολιτισμό του Βελημαχίου» ο καθηγητής Φιλολογίας, Γεώργιος Θεοδώρου Χριστόπουλος, συγκέντρωσε πλούσιο υλικό, μετά από πολύμηνη έρευνα και τα παρουσιάζει μέσα από ένα αρκετά καλά επιμελημένο βιβλίο το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Μέσα από τις 474 σελίδες ο αναγνώστης μπορεί να «ταξιδεύει» ώρες ατελείωτες και να μαθαίνει την ιστορία του Βελιμαχίου, τα έθιμα, τις παραδόσεις και πολλά άλλα, τα οποία έζησαν γενιές και γενιές. Στις εκατοντάδες σελίδες του βιβλίου του Γεώργιου Θεοδώρου Χριστόπουλου, ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί πως χιλιάδες οικογένειες των ορεινών χωριών αντιμετώπισαν την ζωή τα πέτρινα χρόνια και πως εξασφάλιζαν προϊόντα για να ζήσουν μέσα από δουλείες που έκαναν, αλλά και μεθόδους που χρησιμοποίησαν.
Ο Γεώργιος Θεοδ. Χριστόπουλος, καθηγητής και συγγραφέας, γεννήθηκε στο Βελημάχι, έζησε τα πέτρινα χρόνια, τις στερήσεις, τις δυσκολίες των σπουδών και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε θεολογία, φιλοσοφική και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί τις υπηρεσίες του για την ανάπτυξη των ξεχασμένων χωριών της ορεινής Γορτυνίας (Νομός Αρκαδίας), αλλά και για την αναβάθμιση της ζωής στην περιφέρεια.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 16 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:30 το πρωί στην Παλαιά Βουλή, Σταδίου 13. Παρουσιαστές θα είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου, Νικόλαος Χρονόπουλος (από του Σπάθαρι) και Νικόλαος Γιαννίτσας (από το Σταυροδρόμι). Οι εισπράξεις από την πώληση του βιβλίου, θα διατεθούν για κοινωφελή έργα στο χωριό του το Βελημάχι. Φίλε Γιώργο, θερμά συγχαρητήρια για την πολύτιμη αυτή έκδοση, για τα χωριά μας και πάντα μπροστάρης στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή στα πάτρια εδάφη... Φίλε Γιώργο, το ότι αφιέρωσες το βιβλίο στην μνήμη των γονιών σου σημαίνει πολλά! Μπράβο σου! Η εκτίμησή μου, για σένα, έγινε τώρα μεγαλύτερη!
Γιάννης Κανελλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου