Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ευκαιρία ή... πολιτικό παιχνίδι;

Το σίγουρο είναι ότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές δεν είναι ο... καλύτερος χρόνος για να παρουσιαστεί μια πρόταση -μεγάλης μάλιστα και με πολιτειακή αλλαγή- αναθεώρησης του Συντάγματος. Ούτε αξίζει μια τόσο σοβαρή συζήτηση να θυσιάζεται στον... βωμό των προεκλογικών εντυπώσεων. Αυτοακυρώνεται και δεν προσφέρει τίποτα. Ούτε καν ψήφους...
Το χειρότερο όμως είναι ότι αποτρέπει ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο χρόνος αναθεώρησης, με τόσο ασαφές πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, που μπορεί να ενταθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεν καθιστά σώφρονες τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πού μπορούν να καταλήξουν. Και εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε το... χειρότερο Σύνταγμα του κόσμου! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ωριμάσει αρκετές αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές. Εδώ χρειάζονται τρεις πολιτικές διευκρινίσεις: Πρώτον, η ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος δεν ταυτίζεται με την αναθεώρηση. Είναι πολύ γενικότερη και μπορεί να υπάρξει και χωρίς αυτήν. Το αντίθετο, εμπεριέχει «πολιτική πονηρία». Η αναθεώρηση μπορεί να συμβάλει βέβαια στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, αλλά δεν «λύνει» το σχετικό πρόβλημα. Δεύτερον, υπάρχουν -εφόσον υπάρχει η σχετική βούληση- πεδία σημαντικών αλλαγών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, που δεν χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά αρκεί η πρωτοβουλία του κοινού νομοθέτη. Οπως π.χ. η χρηματοδότηση των κομμάτων, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, του «μπόνους» των 50 εδρών, ο περιορισμός των μεγάλων περιφερειών κ.ο.κ. Ιδού πεδίον λαμπρόν για την άμεση ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς, παρά τα λόγια, δεν βλέπουμε έργα αλλά... μεταθέσεις!
Και τρίτον, σύμφωνοι, να δημιουργήσουμε ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο, με ευρεία συναίνεση και συγκλίσεις, αλλά μέχρι τότε, είναι δυνατόν να «συνταγματολογούμε» τόσο υψιπετώς όταν η κυβέρνηση... ταλαιπωρεί (λ.χ. κατάχρηση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, λειτουργία της Βουλής κ.λπ.) τόσο προκλητικά το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο; Δυστυχώς στην πολιτική τίποτα δεν είναι τόσο... αθώο όσο εμφανίζεται!
panpan@pegasus.gr
 Πηγή: ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου