Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Με υπερπροσπάθεια το 2014 οι τράπεζες πέρασαν τα τεστ

Ευτυχώς που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι δογματική! Ναι μεν διενήργησε τα τεστ αντοχής των 130 μεγαλύτερων τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης
με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2013, όπως είχε καθορίσει η ίδια, αλλά ταυτόχρονα έλαβε υπόψη της και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τράπεζες αυτές τον Οκτώβριο του 2014.

Οι τραπεζίτες φυσικά και ήξεραν πολύ καλύτερα από την ΕΚΤ την πραγματική κατάσταση των τραπεζών τους στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, οπότε κατέβαλαν σοβαρότατες προσπάθειες να μαζέψουν τα λεφτά που τους έλειπαν για να περάσουν οι τράπεζές τους τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, που αυτή τη φορά ήταν όντως πολύ αυστηρότερα από κάθε άλλη προηγούμενη. Πέτυχαν τον στόχο τους, μαζεύοντας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από 250 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία φυσικά αποσύρθηκαν από την πραγματική οικονομία «στεγνώνοντας» τη ρευστότητα της αγοράς. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2013 η κατάσταση των τριών από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ήταν άκρως ανησυχητική. Η Εθνική Τράπεζα είχε «τρύπα» 3,43 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Eurobank 4,63 δισεκατομμυρίων και η Πειραιώς 0,66 δισεκατομμυρίων - σύνολο 8,72 δισεκατομμύρια ευρώ!
Τα σχεδόν εννέα δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι καθόλου λίγα χρήματα! Ακριβώς στη βάση αυτών των στοιχείων, το ΔΝΤ ανέφερε σε εκθέσεις του ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για να περάσουν τα τεστ αντοχής ενδέχεται να υπερβούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο η Alpha Bank ήταν απολύτως «καθαρή» από τις 31 Δεκεμβρίου. Οι διοικήσεις όμως και των τριών υπολοίπων συστημικών τραπεζών κατέβαλαν υπερπροσπάθειες να βρουν τα κεφάλαια που τους έλειπαν και το κατάφεραν. Στέγνωσαν όμως την αγορά από ρευστότητα, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων. Η ουσία για τις ίδιες πάντως είναι ότι πέρασαν επιτυχώς τα τεστ αντοχής. Η Τράπεζα Πειραιώς κατά τη διάρκεια του 2014 αποπλήρωσε και τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έκανε και η Alpha Bank με τις ίδιου τύπου μετοχές του Δημοσίου, ύψους στη δική της περίπτωση 940 εκατομμυρίων ευρώ.
Αντιθέτως, η Εθνική Τράπεζα δεν αποπλήρωσε ακόμη τις μετοχές αυτού του είδους, που στην περίπτωσή της ανέρχονται σε 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, ούτε η Eurobank (950 εκατομμύρια). Και στις δύο περιπτώσεις όμως θεωρείται ότι τα ποσά καλύπτονται από τα υποτιθέμενα πλεονάσματα των δύο τραπεζών. Η θεαματική διαφορά της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και τον Οκτώβριο του 2014 εξηγεί γιατί η κυβέρνηση της Αθήνας πανηγυρίζει για την επιτυχή έκβαση της δοκιμασίας αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες απέτυχαν να περάσουν τα τεστ αντοχής και συμπεριλαμβάνονται στις 25 αποτυχημένες τράπεζες της Ευρωζώνης, προσθέτοντας όμως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον πρόβλημα μετά τα μέτρα αύξησης της κεφαλαιακής τους επάρκειας που πήραν στη διάρκεια του 2014. Ως εδώ, τα πράγματα πήγαν καλά.
Αλλο πρόβλημα έχουν όμως οι επιχειρήσεις και ο κόσμος στην Ελλάδα. Τώρα που οι τράπεζες πέρασαν τα τεστ, θα αρχίσουν να χορηγούν δάνεια στην αγορά που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση από πλευράς ρευστότητας; Ολοι νομίζουν ή ελπίζουν ότι τώρα θα ανοίξουν οι κρουνοί των δανείων. Αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Κατά παράδοξο τρόπο, κανείς δεν αναφέρει ότι η ΕΚΤ διενήργησε αυτές τις δοκιμασίες αντοχής των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης επειδή μέσα στον Νοέμβριο αναλαμβάνει πλέον η ίδια η ΕΚΤ τη μόνιμη (προσοχή, μόνιμη, όχι ευκαιριακή ή σποραδική!) επίβλεψη όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο ενοποίησης των τραπεζικών συστημάτων όλων των κρατών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ. Αν όμως η ΕΚΤ ελέγχει συνεχώς την καθημερινή δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, τίθεται εκ των πραγμάτων ένα πρόβλημα. Οπως προαναφέραμε, οι ελληνικές τράπεζες στέγνωσαν κυριολεκτικά από ρευστότητα την αγορά, για να μπορέσουν να εμφανίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτεί η ΕΚΤ.
Αν όμως η ΕΚΤ τις ελέγχει καθημερινά για να βλέπει αν συνεχίζουν ανά πάσα στιγμή να έχουν αυτή την κεφαλαιακή επάρκεια, από πού θα βρουν τα λεφτά για να αυξήσουν την παροχή δανείων; Μόνη λύση η πρόσθετη ρευστότητα που θα τους παρέχει η ΕΚΤ, εάν και όταν επιτρέπουν κάτι τέτοιο οι Γερμανοί! Αν, αντιθέτως, δεν παρασχεθεί αμέσως επαρκής ρευστότητα στην αγορά για να κινηθεί η πραγματική οικονομία, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα επιδεινωθεί ραγδαία εξαιτίας του ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξάνονται διαρκώς! Οι τράπεζες μπορεί να πέρασαν τα τεστ αντοχής, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε αν αυτό θα λύσει και το ζήτημα της παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Οψόμεθα...
Πηγή: ΕΘΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου