Αποκλειστικό: Επίσκεψη του υπευθύνου του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν στην Ελλάδα, Sarbast Mohammed, στο Vouli.net

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αυξήσεις - φωτιά φέρνει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Ποια προϊόντα θα είναι πιο φθηνά

 
Αυξήσεις - φωτιά φέρνει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Ποια προϊόντα θα είναι πιο φθηνά

ΣΕΝΑΡΙΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ  
Της Μαρίας Βουργάνα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ φαίνεται πως άρχισαν να σκέφτονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μετά τις δηλώσεις για αύξηση του ΦΠΑ σε ένα άνευ σημασίας προϊόν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης άλλαξε άποψη για τις
μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στο καθεστώς ΦΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή δύο συντελεστών ΦΠΑ αντί για τρεις που ισχύουν σήμερα (6,5%, 13% και 23%).
Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM», ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το όλο σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να αλλάξει, «γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός». Διευκρίνισε δε ότι «θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών, και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω».
Ουσιαστικά, ο υπουργός με τις δηλώσεις του αυτές άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται η πρόταση που είχε διατυπώσει από το 2011 το ΔΝΤ για ενιαίο συντελεστή μεταξύ του 13% και του 23% με παράλληλη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Το ΔΝΤ έχει τοποθετήσει το επίπεδο του ενιαίου συντελεστή μεταξύ του 19% και του 21%, ενώ ο κ. Βαρουφάκης με τη δήλωσή του τοποθέτησε το επίπεδο αυτό στο 15%-16%.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το 23% ΦΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλό και έχουμε ένα πολύ μεγάλο συντελεστή ΦΠΑ τον οποίο τον πληρώνουν σχετικά λίγοι, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα... Η κατεύθυνση στην οποία θα ήθελα να προχωρήσουμε είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% περίπου στο 15-16% και τότε να μπορέσουμε να ακυρώσουμε πολλές από τις εξαιρέσεις και γενικότερα να υπάρξει μια σύγκλιση αλλά όχι προς τα πάνω...».
Αλλά και το βράδυ στο Star χαρακτήρισε απαράδεκτο τον συντελεστή 23% και είπε ότι θα ήθελε σταδιακά να το δει να μειώνεται στο 15%.
Μπορεί και δύο συντελεστές ΦΠΑ
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό μπορεί να μην υπάρχει μόνο ένας ενιαίος συντελεστής αλλά και ένας δεύτερος χαμηλότερος συντελεστής στον οποία θα υπάγονται συγκεκριμένα αγαθά π.χ. φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, είδη πρώτης ανάγκης, εφημερίδες, βιβλία. Όπως είπε, «δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ένας (συντελεστής), μπορεί να υπάρξουν δύο, αλλά τουλάχιστον να υπάρξει μια σύγκλιση και από τα κάτω προς τα πάνω και από τα πάνω προς τα κάτω.
Εκτός από κάποια αγαθά, για παράδειγμα όπως τα βιβλία και ο Τύπος που είναι εντελώς διαφορετικά αγαθά, είναι λειτουργήματα και αποτελούν κοινωνικά αγαθά που θα πρέπει να τα δούμε διαφορετικά». Βέβαια ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να προσθέσει ότι πρόκειται για τη φιλοσοφία του για το θέμα του ΦΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτά που λέω μην αρχίσουμε και να ερμηνεύουμε ως εξαγγελίες, μοιράζομαι μαζί σας τη φιλοσοφία μου».
Σε περίπτωση, πάντως, που αποφασισθεί η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, τα περισσότερα αγαθά και οι υπηρεσίες θα φορολογούνται με συντελεστή 15% ή 16% από 13% σήμερα. Επίσης, αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.

Αυξήσεις - φωτιά φέρνει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Ποια προϊόντα θα είναι πιο φθηνά
Συγκεκριμένα αν υιοθετηθούν δύο συντελεστές ΦΠΑ:
1. Τα είδη που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όπως ένδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή 15%-16%.
2. Τα αγαθά που εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς κ.α. θα μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 15%-16%.
3. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και θέατρα που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα υπαχθούν στον χαμηλότερο από τους δύο συντελεστές που θα καθιερωθεί.
Eκτακτη εισφορά
Σε «φιλοσοφικού τύπου συζή- τηση» απέδωσε ο Γ. Βαρουφάκης την πρόσφατη δήλωσή του περί έκτακτης εισφοράς, εφ' όσον χρειαστεί. Όπως είπε, δεν προανήγγειλε καμία έκτακτη εισφορά, αλλά, εάν συμβεί, «θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Δεν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά, ρωτήθηκα σε μία φιλοσοφικού τύπου συζήτηση».
Αλλαγή
Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το όλο σύστημα των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να αλλάξει, «γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβο- λικός». Διευκρίνισε δε ότι «θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου